Algeneters

Algeneters

Contents

Beste algeneters voor een evenwichtig zoetwateraquarium

Algeneters zijn al lang een integraal onderdeel van de aquariumhobby voor het in evenwicht brengen van het natuurlijke ecosysteem dat we allemaal proberen na te bootsen.

Dankzij hun specialiteit in het verwijderen van algen, samen met hun excentrieke uiterlijk en gedrag, zijn ze een geweldige aanvulling op je aquariumfamilie. Van vissen, garnalen tot slakken; we gaan onze favoriete algeneters voor in jou aquarium laten zien.

Lees dit artikel om te leren hoe je een nieuw familie lid kunt kiezen om je aquarium schoon te maken. Vanwege het belang van deze vissen voor je aquarium is het van groot belang dat je leert hoe je je systeem op een natuurlijke manier kunt schoonmaken, zodat je geen last hebt van agressieve chemicaliën.

Algeneters

Hoe kies je de juiste algeneters uit je aquarium?

Allereerst moeten we waarschijnlijk een eenvoudige maar relevante vraag aanpakken: wat is een algeneter?

De meeste mensen hebben slechts een zeer algemeen begrip van wat algeneters zijn, en associëren het woord meestal slechts met één of twee gewone soorten. In plaats daarvan moet “algeneters” worden opgevat als een zeer brede gemeenschap van vissen en ongewervelde dieren, elk met zijn eigen unieke behoeften en vereisten voor jouw soort aquarium.

Maak een inventarisatie van de bestaande factoren in je tank om de juiste algeneter te selecteren:

Naast het bekijken van de waterparameters die een bepaalde vis kan overleven en er hopelijk in kan gedijen, is het noodzakelijk om rekening te houden met andere belangrijke onderdelen van het ecosysteem van een aquarium en zijn bewoners.

Activiteit en Agressie niveaus van je familie in de Tank : Dit is een zeer belangrijke vraag om te stellen. Maken je huidige vissen of beestjes het goed met de algeneter van je keuze?

Zuurstofniveaus: Wat zijn de zuurstofniveaus in je tank? Kies een algeneter die aan dezelfde criteria voldoet als je huidige ecosysteem.

Snelheid van de stroming: Sommige algeneters houden van veel stroming, maar voor anderen is het een beetje overweldigend. Sluit je huidige tempo eventuele algenetende beestjes uit?

Dichtheid van de vegetatie/Hard landschap: Welke dichtheid aan gebladerte en ontberingen heb je op dit moment in je tank? Wat voor effect heeft dat op een mogelijke algeneter?

Aquarium test strips, zo weet je precies hoe jou aquarium ervoor staat.

Kies een algeneter die past in je aquarium

Wees heel voorzichtig in je onderzoek naar algeneters om er zeker van te zijn dat je een match maakt die het beste past in je aquarium. Bij het bepalen welke soort algeneter je in je aquarium moet introduceren, is het belangrijk om rekening te houden met de persoonlijkheid en de behoeften van je huidige tankbewoners en de algeneter die je aan je aquarium wilt toevoegen.

“Er is geen one-size-fits-all aanpak voor algenetende aquariumoplossingen”

Gelukkig kunnen de meeste algeneters overleven in een grote verscheidenheid aan waterparameters. Ervan uitgaande dat je je waterkwaliteit veilig en stabiel houdt, zul je je vooral moeten concentreren op het zorgen dat de verschillende persoonlijkheden voor je waterleven zich goed met elkaar vermengen. 

Wat zijn de beste algenetende vissen?

Ancistrus (Bristlenose plecos)

Algeneters

De Ancistrus is een perfecte aanvulling op de meeste aquaria. Deze mooie vissen worden ongeveer 10 cm lang, waardoor ze in de meeste middelgrote gezelschapsaquariums passen. Dit maakt ze een waardevol alternatief voor de veel voorkomende “Sucker Fish” (Hypostomus Plecostomus) die bijna 60 cm kan worden. Naast hun geweldige algenetende capaciteiten zien ze er ook nog eens speciaal uit en is het een echte gesprekken starter. Mannetjes ontwikkelen grote snorharen op hun gezicht.

Ze zijn ook ruimschoots beschikbaar in verschillende kleurvariëteiten, zoals goud of albino. Deze bijzondere vis zou het goed doen in aquaria met drijfhout en veel schuilplaatsen.

Siamese algeneters

Algeneter

Siamese algeneters zijn de algenetende krachtpatsers van de aquarium wereld. Hun over het algemeen rustige karakter en hun vermogen om een grote verscheidenheid aan algen (waaronder de beruchte Black Beard algen) te consumeren en te beheersen maken ze tot een aanwinst voor bijna elk aquarium. Deze jongens zijn bijzonder nuttig.

Ze kunnen niet alleen een aantal van de minst populaire soorten algen consumeren, maar ze zullen ook helpen bij het beheer van de platwormenpopulaties en het eten van restjes detritus in het aquarium. Ze presteren ook heel goed in geplante aquaria omdat ze meestal geen schade aan planten toebrengen als ze op zoek zijn naar algen.

Chinese algeneters (Gyrinocheilus aymonieri)

Chinese algeneter

De Chinese algeneters zitten al een tijdje in de aquarium wereld. Hoewel ze niet bepaald de beste algeneters zijn die er zijn, bieden ze wel iets wat onze eerder beschreven soorten niet hebben.

Chinese algeneters kunnen weliswaar volgzaam genoeg zijn om als tiener in een gemeenschapstank te worden gehouden, maar ze worden veel gewelddadiger naarmate ze volwassener worden. Dit betekent duidelijk dat ze niet bedoeld zijn om te worden gehuisvest in gemeenschappelijke tanks, maar dit zou ook een voordeel kunnen zijn voor sommige aquariums. Door hun grote omvang en uithoudingsvermogen zijn ze een van de weinige algeneters die met grotere semi-agressieve vissen kunnen leven.

Otocinclus

Chinese algeneter

Deze algenetende meervallen zijn een van de beste soorten op de markt. Dit zijn de kleinste soorten in dit artikel, met een maximum van ongeveer een paar cm. Dit en hun zeer coole houding maken ze ideaal voor de meeste aquariums. Deze vissen doen het het beste in groepen, ze doen het opvallend goed in beplante aquaria.

Ze beschadigen de planten niet en zijn vooral goed in het verwijderen van bruine algen en de algemene groei van nieuwe algen voordat ze de kans krijgen om zich vast te houden aan het aquarium.

Naaldmeerval (Twig-catfish)

twig catfish

De Naaldmeerval is een van de beste algeneters in de hobby wereld en wordt steeds beter beschikbaar. Ze verdragen gemakkelijk verschillende soorten voedsel en werken gemakkelijk een stuk groene algen weg. Van alle algenetende vissen die in dit artikel worden genoemd, heeft deze specifieke soort echter de grootste zorg nodig.

Ze moeten in een bak met een hoog zuurstofgehalte en een beetje stroming zitten, om nog maar te zwijgen van de ongerepte waterkwaliteit. En vanwege hun schuwe aard moeten ze worden gehouden met veel decoratie en planten soorten. Ervan uitgaande dat je aquarium aan deze criteria voldoet, zal een twijgmeerval een interessante en nuttige aanvulling zijn op je aquarium.

Livebearers

Livebearers

In de aquariumwereld zijn mollies, borden en guppy’s direct verkrijgbaar. Veel groepsbakken zijn ook voorzien van deze visjes vanwege hun vermogen om snel te repliceren. Gelukkig zijn deze vissen ook nuttig bij de behandeling van haaralgen.

Wat zijn de beste algen etende slakken?

Mystery Snail

Een kleinere soort appelslak, zijn heel gewone slakken die in bijna elke plaatselijke viswinkel te vinden zijn. Deze slakken kunnen helpen bij het consumeren van verschillende soorten algen, rottend plantaardig materiaal en overgebleven visvoer. Mysterieslakken zijn een van de grotere slakkensoorten in dit artikel ongeveer 5 cm, waardoor ze een zekere inzet zijn voor zowel kleinere groepsbakken als grotere bakken.

Nerite Snail

Nerite slakken zijn erg in trek binnen de huisdierenhandel.

Ze zijn er in verschillende kleuren en patronen en in tegenstelling tot de meeste andere slakken zullen ze niet in het aquarium broeden. Nerites zijn intense algengrazers, die in staat zijn om bijna elke vorm van algen te consumeren, terwijl ze geen levende planten in het aquarium doden.

Malaysian Trumpet Snail (Slanke knobbelhoren)

Deze specifieke slakkensoort is in principe nodig voor elk beplant aquarium.

Slanke knobbelhoren voor het eten van algen en het verwijderen van aquarium. Deze slakken worden gewaardeerd voor hun vermogen om onder het aquariumsubstraat te scharrelen voor voedsel. Ze zijn afschrikwekkend en consumeren planten en eiwitten die zich onder het substraat bevinden, hoewel ze ook zachte algen eten.

Hun verlangen om voedsel onder de substraat te zoeken maakt dat ze de grond als het ware ploegen en beluchten voor levende planten. Het enige nadeel is dat dit soort slakken zich heel snel kan voortplanten in het aquarium als er voldoende voedsel is.

Wat zijn de beste algenetende garnalen?

Vuurgarnaal (Cherry Shrimp)

Vuurgarnaal

De vuurgarnaal is een van de meest voorkomende siergarnalensoorten die op grote schaal verkrijgbaar zijn.

Ze zijn vrij sterk als hun watercondities stabiel blijven en zich gemakkelijk in het aquarium kunnen voortplanten. Vuurgarnalen zijn geweldig in het eten van verschillende vormen van algen, en ze eten zelfs visvoer dat overblijft. Ze zijn er in verschillende kleuren (hoewel felrood het meest voorkomt) en maken mooie bakgenoten als ze worden gehouden met kleinere vissen die niet op ze jagen.

Amanogarnaal (Amano Shrimp)

Amanogarnaal

Amanogarnalen zijn de beste algenetende garnalensoorten.

Door hun grotere formaat (5 cm) zijn ze beter in staat om zich te verdedigen in gemeenschapsbakken en zich te onderscheiden van de Vuurgarnalen. Deze soort is perfect voor het eten van verschillende vormen van zachte algen, maar ook voor het eten van rottend plantaardig materiaal en wat visvoer dat overblijft.

Meer lezen?

Bekijk onze artikelen lijst.

Of ga je direct naar: Algeneters, Aquascaping, Gyppy's, Aquarium decoraties, Voederautomaten.

Click to rate this post!
[Total: 97 Average: 4.9]
picasso clownvis
Picasso Clownvis

Picasso Clownvis

De Picasso Clownvis: Net als een aantal anderen werd ik me voor mijzelf meer bewust van de Clownvis door de wondere wereld van Disney en hun film 'Finding Nemo'. Het zien van de levendige levendige kleuren van Nemo heeft me echt verliefd gemaakt! We hebben deze...

Drijfplantjes aquarium
Drijfplantjes aquarium

Drijfplantjes aquarium

Zijn levende planten goed voor aquarium? Drijfplantjes voor in je aquarium kunnen de dynamiek van je bak totaal veranderen. In feite zijn ze onze top-aanbeveling voor aquarianen die de totale aanblik van hun omgeving willen verbeteren. De reden is duidelijk als je...

Axolotl
Axolotl

Axolotl

De Axolotl: een nieuwe exotische bewoner van jouw aquarium Ben jij op zoek naar een nieuwe aanwinst voor jouw aquarium? Heb je wel genoeg mooie vissen en ben je eens op zoek naar iets anders? Dan is de Axolotl een perfect idee voor jou. Om de bevolking van jouw...

Aquascaping
Aquascaping

Aquascaping

Aquascaping Het is niet moeilijk om aquascaping te leren. Net als elke andere passie kost het tijd, inzet en uitgebreid onderzoek. We zullen proberen de basiskennis van aquascaping in beeld te brengen, van het opstellen van eenvoudige principes en regels voor...

Aquarium boeken
Aquarium boeken

Aquarium boeken

Aquarium boeken Wij hebben een lijst samengesteld van alle boeken die handig kunnen zijn als jij wil beginnen met een Aquarium. In deze boeken kan je uitleg vinden over hoe je kan beginnen met een aquarium, meer leren over de verschillende vissen en uitleg hoe je...

Guppy's
Guppy’s

Guppy’s

Guppy's Guppy's zijn al generaties lang een belangrijk onderdeel in de aquariumhobby. Deze vissen komen oorspronkelijk uit tropische poelen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied en zijn nu verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan soorten. Veel guppy keepers...

Antennebaarsje
Antennebaarsje

Antennebaarsje

Antennebaarsje Het Antennebaarsje, ook wel bekend als de mikrogeophagus ramirezi, is een mooie aanvulling op een rustige gemeenschapstank. In tegenstelling tot veel andere cichlidensoorten is de mikrogeophagus ramirezi een rustig lid van de gemeenschap. Deze vissen...

corydoras paleatus
Corydoras paleatus

Corydoras paleatus

Corydoras paleatus Corydoras paleatus is een kleine, rustige vis die de bodem van je bak schoon kan houden. Een andere gewoonte die ze hebben is om naar hun baasjes te "knipogen"; de ogen kunnen ze heen en weer kantelen zonder hun hoofd te bewegen. Net als andere...

corydoras julii
Julii Corydoras

Julii Corydoras

Corydoras Julii Julii Corys zijn schattige bodembewoners die je tank schoonmaken. Maar elke vis die deze kleine meerval probeert door te slikken, staat voor een pijnlijke verrassing. Deze soort heeft het vermogen om het oog te laten draaien, waardoor het de...

Ancistrus
Ancistrus

Ancistrus

Ancistrus: Er zijn veel soorten Ancistrus, en verschillende zijn prominent aanwezig in de aquariumhobby. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat ze relatief kleiner blijven dan hun neefje, de pleco stomas, meestal maar vijf centimeter in de meeste soorten. Het...

Aikly Webdesign

100% plantaardig premiumvoer voor bodemvissen

Partners waar wij trots op zijn

Koraalwereld
Black Friday 2021Black Friday 2021
Aikly Webdesign