Vuurgarnaal

Vuurgarnaal

Contents

Algemene informatie:

Een van de meest voorkomende garnalen in een aquarium is de vuurgarnaal. Dit komt omdat ze met een relatief kleine bak al goed tot hun recht komen. Zo zijn een aantal vuurgarnalen super leuk voor in een Nano Aquarium.

De levendige kleur, en het gemak om ze in leven te houden maakt het bijzonder makkelijk voor beginnende aquarianen.

We zullen de kleurindeling en het uiterlijk van de kersengarnaal in deze ultieme gids behandelen, de voedingsbehoeften, de tankcondities, de ideale tankpartners en de kweek.

Aanbevolen tankparameters:

Temperatuur: 16° – 27° C
pH: 6,5 tot 8
KH: 4 tot 14
Minimale tankgrootte: 20 liter
Tankopstelling: Tropisch zoetwater

Zorgrichtlijnen:

Zorgniveau: Makkelijk
Geschikt als eerste vis: Ja
Kosten: €1 – €1,50
Levensduur: 1-2 jaar
Dieet: Omnivoor
Sociaal gedrag: makkelijk
Oorsprong: Taiwan
Gemiddelde grootte van een volwassene: max 2,5 cm
Aquarium decoratie: veel planten
Groepsgrootte: Minimaal 10-15

Overzicht van de vuurgarnaal

Een dwerg zoetwatergarnaal uit Taiwan is de vuurgarnaal (Neocaridina heteropoda).

Hij behoort tot de ongewervelde familie Atyidae, die meer dan 20 andere soorten garnalen omvat. Het is een zoetwatergarnaal die uiterst ontspannen is en bekend staat om zijn vermogen om algen te consumeren.

Garnalen zijn een van de eenvoudigste om te houden, zowel voor beginners als voor doorgewinterde aquarianen. Ze voegen kleur toe aan elk aquarium waarin ze leven, en ze hebben zeer weinig onderhoud nodig en zijn zeer weinig eisend.

Interessant is dat ze in het wild in verschillende kleuren komen, maar meestal vindt je ze alleen in het rood in de aquarium wereld. Hun dieprood is te danken aan het jarenlange selectieve ras; momenteel worden ze, afhankelijk van de tint en de diepte van het rood, nu gesorteerd (hierover later meer).

Dit ongewervelde dier is zeer resistent en kan in bijna alle zoetwateraquariums goed gedijen. Met veel bedekking en schuilplaatsen kan het goed gedijen in zwaar beplante omgevingen.

je kan een levensduur van één tot twee jaar verwachten voor je vuurgarnaal.

Vuurgarnaal

Gedrag

Ze staan bekend om hun vreedzame en niet-agressieve gedrag. Als je naar ze kijkt, kan je zien dat ze lange stukken van hun dag doorbrengen met het eten van wat er in je aquarium te vinden is; bladeren, mos en algen. Ze zijn erg actief en zullen het dag en nacht druk hebben.

Uiterijk

Verschijning van de garnaal. De vrouwtjes kunnen meestal tot 3 cm lang worden, de mannetjes iets korter.

Zonder twijfel is hun kleur het belangrijkste aspect van hun uiterlijk; in feite is de vurgarnaal gesorteerd. De sortering kan variëren van de donkerste rode tot de lichtere kleuren met rode vlekken.

Vuurgarnaal: Deze worden geclassificeerd als normale variant en zijn de laagste categorie van Neocaridine heteropoden. Ze lijken meestal transparant van kleur met rode vlekken.

Sakura vuurgarnaal: Ze zijn iets meer rood van kleur, maar hebben nog steeds transparante vlekken op hun lichaam.

Vuur Rode Garnaal: De garnalen zijn absoluut rood in deze graad.

Fire Red vuurgarnaal: de duurste en de hoogste kwaliteit. Ze zijn een effen dieprode kleur zonder transparante gebieden. Je zal ook merken dat ze meestal rode poten hebben.

Ongeacht hun soort zullen de vrouwtjes altijd kleurrijker en groter zijn. Als jonge garnalen is het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes niet te zien, maar als volwassen vrouwtjes kunnen ze een ontlasting op hun buik produceren; deze kan oranje van kleur zijn en wordt gebruikt om hun eitjes vast te houden voor de bevruchting.

De leefomstandigheden en aquarium eisen

Omgeving en Tankcondities van deze garnaal. Ze leven in beken en vijvers, omgeven door dicht opeengepakte planten en een rotsachtige ondergrond.

Voor je aquarium moet je dus proberen hun natuurlijke omstandigheden in het wild zo goed mogelijk na te bootsen.

Ze gedijen in dichtbegroeide aquaria met veel schuilplaatsen en mos; u kunt ook wat drijfhout in het aquarium meenemen, omdat ze de algen eruit knijpen. Ze eten ook het puin van plantaardig materiaal dat een redelijk deel van hun dieet kan uitmaken.

Mos is nodig in het aquarium als ze zichzelf verzorgen en zich binnenin verstoppen; je kan javamos gebruiken. Vergeet niet dat als je garnalen zich veilig voelen, ze zich met de helderste kleur gaan presenteren.

Wat het substraat betreft, kunnen kleine steentjes worden gebruikt om het rotsachtige substraat na te bootsen.

Over het algemeen is een verwarming niet nodig voor apparatuur. Als je de temperatuur van het water zeer stabiel wilt houden, kan je altijd een verwarming toevoegen, maar als de ruimte waarin het aquarium staat wordt verwarmd, is dat over het algemeen niet nodig.

Nu het moeilijkste om te kiezen voor je garnaal, een filter die geen kwaad doet.

Het veelvoorkomende probleem met filters is dat ze te krachtig zijn en dat je garnalen erin gezogen kunnen worden. Je kan dit voorkomen door een sponsfilter te gebruiken. 

Zorg ervoor dat je filters je garnalen niet opzuigen!

Als je het water nog steeds van zuurstof wilt voorzien en je zich zorgen wilt maken over minder filtratie, kan je altijd een luchtsteen gebruiken.

Aquarium eisen

D ideale watercondities. In het algemeen kunnen garnalen lagere kwaliteit en slechtere watercondities verdragen. Maar garnalen van hogere kwaliteit hebben betere watercondities nodig.

De pH-waarde moet tussen 6,5-8,0 liggen en de temperatuur moet tussen 16 en 27 ° liggen.

Echter, ter herinnering, je moet ze niet in een ongecycleerde bak plaatsen omdat ze erg gevoelig zijn voor nitrieten.

Wat voor soort aquarium hebben ze nodig?

De grootte die je nodig hebt is echter afhankelijk van het aantal dat je van plan bent te houden.

Je kunt 2-5 garnalen per 3,5L toevoegen als een goede vuistregel. Vergeet niet dat ze snel gaan kweken, dus zorg ervoor dat je een aquarium krijgt dat iets te groot is in plaats van te klein.

Als je van plan bent een kolonie te hebben, zorg er dan voor dat je een bak van minstens 75 liter hebt.

Waar kunnen ze goed mee samen?

Net als andere garnalen is vuurgaarnaal een zeer rustige soort. Het is veilig om te zeggen dat ze nooit andere vissen pijn zullen doen omdat ze geen echte manier hebben om zich te verdedigen.

Daarom is het heel belangrijk om je familie zorgvuldig te kiezen.

Met weinig of geen verdedigingsvermogen kunnen je garnalen snel veranderen in voedsel voor andere vissen.

Hogere garnalen moeten in een enkel soort aquarium worden geplaatst als een goede vuistregel (meer hierover later). Terwijl garnalen van lagere rang, kunnen ze samen met andere bakgenoten geplaatst worden.

Ze zullen over het algemeen snel genoeg broeden om de eventueel gestorven garnalen te compenseren.

Ideale bakmaten zijn onder andere:

Zoetwaterslakken (Ivoor, Mysterie, Gouden Inca, Neriet, Maleisische Trompet)
Meervallen (Cory en Otocinclus)
Kleine plekjes
Kleine Tetras

Vergeet niet dat zelfs met de hierboven genoemde vissen je vuurgarnalen af en toe als voedsel kunnen worden verward. Om je Garnalen meer zekerheid te geven moet je ervoor zorgen dat je aquarium veel planten en schuilplaatsen bijvoorbeeld decoraties heeft.

Wat de vissen betreft, moet je deze vermijden:

Oscars
Arowanas
Cichliden
Discus
Plaats in de regel geen roofvissen of grote soorten in hetzelfde aquarium.

Houd ze bij elkaar

Het is niet aan te raden om dit soort alleen te houden, de meest populaire manier om ze te houden is om een aquarium alleen uit dit soort te laten bestaan.

Het is aan te raden om er minstens 10 bij elkaar te houden, wat helpt om dominant gedrag te beperken. Hoe groter de groep, hoe meer vertrouwen ze zullen hebben, en je zult hun natuurlijke gedrag zien.

Wat betreft het bewaren van je aquarium, voeg 5 garnalen per 3/4L toe. Je kunt ze niet echt overbevoorraden. Wat betreft de man-vrouw verhouding is het fantastisch om te kweken zodat je je er niet teveel zorgen over hoeft te maken; zorg alleen voor meer vrouwtjes dan mannetjes.

Je kunt ook andere garnalen en slakken toevoegen als je wat variatie in je bak wilt aanbrengen. Garnalen zoals de Ghost Shrimp, de Vampier Shrimp of de Amano Shrimp zullen een goede match zijn.

Wat eten vuurgarnalen

In het wild zijn garnalen aaseters, en eten ze zoon beetje alles wat ze tegenkomen.

Het zijn omnivoren, dus ze eten zowel vlees als plantaardig materiaal; ze nemen meestal de vorm aan van algen en andere kleine organismen.

Door hun aasetende aard worden ze redelijk rechtdoorzee gevoed, omdat ze geen moeilijke eters zijn.

Zoals altijd raden we aan dat hoogwaardige pellets de kern van hun dieet vormen. Er zijn verschillende merken die speciaal voor garnalen en ongewervelde dieren voer maken.

Daarnaast kun je diepvriesvoeding en groenten aan hun dieet toevoegen.

Als je van plan bent om ze groenten te voeren, zorg er dan voor dat ze eerst gekookt worden. Ideale groenten zijn: spinazie, wortelen, sla, komkommer en courgette. Vergeet niet dat ze klein zijn en niet veel voedsel nodig hebben; het is heel gemakkelijk om ze te overvoeren en je tank te vervuilen.

Nu zijn ze, zoals gezegd, aaseters en hebben ze een reputatie als algeneters. Lees meer over algeneters in ons artikel.

Ze zullen het grootste deel van de algen in het aquarium opeten, en vormen een uitstekende schoonmaakploeg. Hoewel ze niet zoveel algen eten als grote vissen, gaan ze een rol spelen in het schoonhouden van je aquariumglas.

Tot slot, als herinnering, zorg je er bij het voeren voor dat je het overtollige voer uit het aquarium verwijdert om de chemie van het water in stand te houden. Je moet het voer binnen 2 uur na het eten verwijderen.

Conclussie

 

We hopen dat je deze ultieme vuurgarnalen guide nuttig hebt gevonden.

Het zijn fantastische garnalen die kleur en interesse toevoegen aan elk zoetwateraquarium.

Hun sterke leven maakt ze ideaal voor beginners die zich willen bezighouden met het houden van vissen.

Meer lezen?

Bekijk onze artikelen lijst.

Of ga je direct naar: Algeneters, Aquascaping, Gyppy's, Aquarium decoraties, Voederautomaten.

Click to rate this post!
[Total: 85 Average: 5]
picasso clownvis
Picasso Clownvis

Picasso Clownvis

De Picasso Clownvis: Net als een aantal anderen werd ik me voor mijzelf meer bewust van de Clownvis door de wondere wereld van Disney en hun film 'Finding Nemo'. Het zien van de levendige levendige kleuren van Nemo heeft me echt verliefd gemaakt! We hebben deze...

Drijfplantjes aquarium
Drijfplantjes aquarium

Drijfplantjes aquarium

Zijn levende planten goed voor aquarium? Drijfplantjes voor in je aquarium kunnen de dynamiek van je bak totaal veranderen. In feite zijn ze onze top-aanbeveling voor aquarianen die de totale aanblik van hun omgeving willen verbeteren. De reden is duidelijk als je...

Axolotl
Axolotl

Axolotl

De Axolotl: een nieuwe exotische bewoner van jouw aquarium Ben jij op zoek naar een nieuwe aanwinst voor jouw aquarium? Heb je wel genoeg mooie vissen en ben je eens op zoek naar iets anders? Dan is de Axolotl een perfect idee voor jou. Om de bevolking van jouw...

Aquascaping
Aquascaping

Aquascaping

Aquascaping Het is niet moeilijk om aquascaping te leren. Net als elke andere passie kost het tijd, inzet en uitgebreid onderzoek. We zullen proberen de basiskennis van aquascaping in beeld te brengen, van het opstellen van eenvoudige principes en regels voor...

Aquarium boeken
Aquarium boeken

Aquarium boeken

Aquarium boeken Wij hebben een lijst samengesteld van alle boeken die handig kunnen zijn als jij wil beginnen met een Aquarium. In deze boeken kan je uitleg vinden over hoe je kan beginnen met een aquarium, meer leren over de verschillende vissen en uitleg hoe je...

Guppy's
Guppy’s

Guppy’s

Guppy's Guppy's zijn al generaties lang een belangrijk onderdeel in de aquariumhobby. Deze vissen komen oorspronkelijk uit tropische poelen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied en zijn nu verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan soorten. Veel guppy keepers...

Antennebaarsje
Antennebaarsje

Antennebaarsje

Antennebaarsje Het Antennebaarsje, ook wel bekend als de mikrogeophagus ramirezi, is een mooie aanvulling op een rustige gemeenschapstank. In tegenstelling tot veel andere cichlidensoorten is de mikrogeophagus ramirezi een rustig lid van de gemeenschap. Deze vissen...

corydoras paleatus
Corydoras paleatus

Corydoras paleatus

Corydoras paleatus Corydoras paleatus is een kleine, rustige vis die de bodem van je bak schoon kan houden. Een andere gewoonte die ze hebben is om naar hun baasjes te "knipogen"; de ogen kunnen ze heen en weer kantelen zonder hun hoofd te bewegen. Net als andere...

corydoras julii
Julii Corydoras

Julii Corydoras

Corydoras Julii Julii Corys zijn schattige bodembewoners die je tank schoonmaken. Maar elke vis die deze kleine meerval probeert door te slikken, staat voor een pijnlijke verrassing. Deze soort heeft het vermogen om het oog te laten draaien, waardoor het de...

Ancistrus
Ancistrus

Ancistrus

Ancistrus: Er zijn veel soorten Ancistrus, en verschillende zijn prominent aanwezig in de aquariumhobby. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat ze relatief kleiner blijven dan hun neefje, de pleco stomas, meestal maar vijf centimeter in de meeste soorten. Het...

Aikly Webdesign

100% plantaardig premiumvoer voor bodemvissen

Partners waar wij trots op zijn

Koraalwereld
Black Friday 2021Black Friday 2021
Aikly Webdesign