Aquarium Thermometers

Aquarium thermometers

Contents

Intro

Het is ontzettend belangrijk om het water in je tank op de perfecte temperatuur te houden. Daarom heb je voor je bak de beste aquariumthermometer nodig.
De meeste aquariumvissen komen uit tropische gebieden waar het water warm is en de temperatuur constant is. Hoewel de temperatuur van de oceanen tot op zekere hoogte schommelt, gebeuren deze veranderingen niet snel en zijn sommige vissoorten gevoeliger voor veranderingen dan andere. Een veilig aquariumklimaat, inclusief de temperatuur van het aquarium, houdt je vissen gezond en gelukkig.

In dit artikel bespreken we waarom het zo nodig is om de temperatuur in je aquarium stabiel te houden en hoe je dat moet doen. Om je te helpen de temperatuur in je aquarium van dag tot dag te monitoren, zie je ook onze top selectie van de beste aquariumthermometers.

De beste aquariumthermometers
Om de temperatuur van je aquarium te regelen is het belangrijk om een thermometer in je aquarium te hebben. Om er zeker van te zijn dat het goed werkt, kun je je apparatuur minstens één keer per week controleren, maar met een tankthermometer kun je de temperatuur van het aquarium in één oogopslag controleren.

Het belang van een gezonde tanktemperatuur

Het optimale temperatuurbereik ligt meestal tussen 75°F en 80°F als het gaat om tropische aquariumvissen. Voor sommige soorten kan er een voorkeursbereik zijn, maar de meeste doen het goed in dit bereik. De truc om de temperatuur in je aquarium stabiel te houden is het installeren van een aquariumverwarmer en deze op het juiste bereik af te stellen. Ook moet je rekening houden met factoren die de temperatuur van je aquarium kunnen beïnvloeden, zoals de verlichting bij hoge temperaturen, de nabijheid van ramen en de veranderende buitentemperatuur.

Hier zijn enkele tips om de temperatuur van je bak stabiel te houden:

 • Overweeg in plaats van een hangend model een onderwaterverwarming voor het aquarium – monteer deze horizontaal in je tank voor een gelijkmatige warmteverdeling.
 • Blootstelling aan direct zonlicht veroorzaakt temperatuurschommelingen en verhoogt de algengroei door je aquarium uit de luchtroosters en uit het directe zonlicht te plaatsen.
 • Als je een hoge-warmte-verlichting gebruikt zoals metaalhalogeenverlichting, overweeg dan het gebruik van een aquariumkoeler. Je kunt ook een extra ventilator overwegen.
 • Als je een zeer brede of lange tank hebt, zul je twee kachels willen gebruiken en deze evenveel ruimte geven. Kies een aquariumverwarmer met de juiste afmetingen voor je tank.
 • Hoe hoger de temperatuur, hoe lager de opgeloste zuurstof en hoe sneller het bewegende water verdampt om de temperatuur laag te houden. Zorg ervoor dat je tank voldoende beweging in het water heeft.
 • Houd de temperatuur van je tank regelmatig in de gaten en test je verwarmingsapparatuur minstens één keer per week om er zeker van te zijn dat deze goed werkt.

Een aquariumthermometer hoeft niet duur te zijn, maar het is wel een van de meest belangrijke meetinstrumenten die je in je aquarium hebt.

Top 3 aquarium thermometers

Top keuze: Ferplast aquarium digitale thermometer

De Ferplast is een digitale thermometer voor aquariums. Uitgerust met zuignappen voor bevestiging aan de aquarium wanden. Compleet met een lange kabel en meetpunt waarmee het watertemperatuur in het aquarium nauwkeurig gemeten kan worden.

Aquarium thermometers

Voordelen

 • Goede kwaliteit
 • Comptact
 • Nauwkeurig

Nadelen

 • Prijzig

2e keuze: Trixie Reptiland Thermometer 

Deze thermometer is geschik voor zowel aquariums als terratiums. Deze thermometer meet op één decimaal nauwkeurig en zorgt dus dat je altijd precies weet wat de temperatuur in de bak van jouw vissen. 

Aquarium thermometers

Voordelen

 • Prima kwaliteit
 • Comptact
 • Goede prijs

Nadelen

 • Blijft niet altijd even goed zitten

Beste budget keuze: Trendfield Digitale Thermometer

Allround thermometer. Doet zijn werk prima, echter lijkt de temperatuur niet altijd goed overeen te komen.

Heb jij een fijne budget of top keuze thermometer voor in het aquarium? Laat het ons vooral weten via mail. Dan gaan wij hem testen!

Aquarium thermometers

Voordelen

 • Kwaliteit is oké
 • Goedkoop

Nadelen

 • Twijfel ooit aan de nauwkeurigheid

Conclusie

Als jij wil dat je vissen een optimaal leven hebben in je aquarium is het van belang dat je de temperatuur goed in de gaten houd. Met bovenstaande opties ben jij er zeker van dat je weet wat de temperatuur van je aquarium is.

Meer lezen?

Bekijk onze artikelen lijst.

Of ga je direct naar: Algeneters, Aquascaping, Gyppy's, Aquarium decoraties, Voederautomaten.

Click to rate this post!
[Total: 71 Average: 5]
picasso clownvis
Picasso Clownvis

Picasso Clownvis

De Picasso Clownvis: Net als een aantal anderen werd ik me voor mijzelf meer bewust van de Clownvis door de wondere wereld van Disney en hun film 'Finding Nemo'. Het zien van de levendige levendige kleuren van Nemo heeft me echt verliefd gemaakt! We hebben deze...

Drijfplantjes aquarium
Drijfplantjes aquarium

Drijfplantjes aquarium

Zijn levende planten goed voor aquarium? Drijfplantjes voor in je aquarium kunnen de dynamiek van je bak totaal veranderen. In feite zijn ze onze top-aanbeveling voor aquarianen die de totale aanblik van hun omgeving willen verbeteren. De reden is duidelijk als je...

Axolotl
Axolotl

Axolotl

De Axolotl: een nieuwe exotische bewoner van jouw aquarium Ben jij op zoek naar een nieuwe aanwinst voor jouw aquarium? Heb je wel genoeg mooie vissen en ben je eens op zoek naar iets anders? Dan is de Axolotl een perfect idee voor jou. Om de bevolking van jouw...

Aquascaping
Aquascaping

Aquascaping

Aquascaping Het is niet moeilijk om aquascaping te leren. Net als elke andere passie kost het tijd, inzet en uitgebreid onderzoek. We zullen proberen de basiskennis van aquascaping in beeld te brengen, van het opstellen van eenvoudige principes en regels voor...

Aquarium boeken
Aquarium boeken

Aquarium boeken

Aquarium boeken Wij hebben een lijst samengesteld van alle boeken die handig kunnen zijn als jij wil beginnen met een Aquarium. In deze boeken kan je uitleg vinden over hoe je kan beginnen met een aquarium, meer leren over de verschillende vissen en uitleg hoe je...

Guppy's
Guppy’s

Guppy’s

Guppy's Guppy's zijn al generaties lang een belangrijk onderdeel in de aquariumhobby. Deze vissen komen oorspronkelijk uit tropische poelen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied en zijn nu verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan soorten. Veel guppy keepers...

Antennebaarsje
Antennebaarsje

Antennebaarsje

Antennebaarsje Het Antennebaarsje, ook wel bekend als de mikrogeophagus ramirezi, is een mooie aanvulling op een rustige gemeenschapstank. In tegenstelling tot veel andere cichlidensoorten is de mikrogeophagus ramirezi een rustig lid van de gemeenschap. Deze vissen...

corydoras paleatus
Corydoras paleatus

Corydoras paleatus

Corydoras paleatus Corydoras paleatus is een kleine, rustige vis die de bodem van je bak schoon kan houden. Een andere gewoonte die ze hebben is om naar hun baasjes te "knipogen"; de ogen kunnen ze heen en weer kantelen zonder hun hoofd te bewegen. Net als andere...

corydoras julii
Julii Corydoras

Julii Corydoras

Corydoras Julii Julii Corys zijn schattige bodembewoners die je tank schoonmaken. Maar elke vis die deze kleine meerval probeert door te slikken, staat voor een pijnlijke verrassing. Deze soort heeft het vermogen om het oog te laten draaien, waardoor het de...

Ancistrus
Ancistrus

Ancistrus

Ancistrus: Er zijn veel soorten Ancistrus, en verschillende zijn prominent aanwezig in de aquariumhobby. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat ze relatief kleiner blijven dan hun neefje, de pleco stomas, meestal maar vijf centimeter in de meeste soorten. Het...

Aikly Webdesign

100% plantaardig premiumvoer voor bodemvissen

Partners waar wij trots op zijn

Koraalwereld
Black Friday 2021Black Friday 2021
Aikly Webdesign