Aquascaping

Aquascaping

Contents

Aquascaping

Het is niet moeilijk om aquascaping te leren. Net als elke andere passie kost het tijd, inzet en uitgebreid onderzoek. We zullen proberen de basiskennis van aquascaping in beeld te brengen, van het opstellen van eenvoudige principes en regels voor visuele constructie en inrichting, tot de introductie van de bouw van het aquascape aquarium.

Aquascaping Inleiding

De laatste jaren is het ambacht van aquascaping steeds populairder geworden. Een uitgebreide definitie van de term beschrijft aquascaping als onderwater tuinieren.

Het gaat om technieken voor het opzetten, decoreren en rangschikken van een set natuurlijke elementen zoals: waterplanten, stenen, drijfhout en substraten. Deze elementen worden zo gecombineerd dat het esthetisch aantrekkelijk is voor de menselijke waarneming.

Echter, in tegenstelling tot de basis tuinieren is aquascaping een veel langere en mogelijk moeilijkere weg om te ontwikkelen. Laten we eerlijk zijn, gepassioneerde aquarianen weten dat visteelt meer is dan alleen maar vissen kweken.

Tegenwoordig tonen aquariums niet alleen interesse in de prachtige en fascinerende soorten waterorganismen. Het werd gemakkelijk omgevormd tot een kunstvorm.

Wat is de Aquascaping? Leer aquascaping.

Als aquariums eenmaal deel uitmaken van onze huizen, worden ze onze trots en komen ze tevoorschijn in onze dagelijkse gesprekken. Ze vervullen onze verborgen dromen door ons in staat te stellen onze creativiteit, verbeelding en artistieke inspanningen te ontrafelen.

Naast het groeiende aspect van de aquatische tuinbouw, waarbij fysiologie, snoeien, ecologie en aquariumonderhoud een rol spelen, heeft aquascaping ook te maken met ontwerp- en inrichtingsaspecten. Ze reiken verder dan de grenzen van het aquarium zelf.

Het is geen gemakkelijke taak om het perfecte aquascape-aquarium te krijgen, maar als je eenmaal besloten hebt om er in te stappen, kan aquascaping leuk, uitdagend en lonend zijn.

Basis Aquascape-principes

In het begin lijkt het hele aquascapingproces moeilijk te volbrengen. Maar het is niet zo moeilijk als het lijkt als je een simpele set van principes volgt. Zoals bij elke creatieve ontwikkeling is aquascaping toegewijd aan een betrouwbare kennisbron en is het sterk afhankelijk van je verbeelding. Het is misschien wel het moeilijkst om een perfecte balans te vinden tussen het efficiënte gebruik van wetenschappelijke principes en creativiteit. Hier zijn een paar principes waar je rekening mee moet houden voordat je over het leren van aquascaping nadenkt:

Eenvoud:

Aquascaping draait om smaak, en meestal is de regel Less Is More. Vaak zijn mensen geneigd om zoveel mogelijk soorten planten te gebruiken, omdat ze denken dat dit voor veel visuele variatie zou zorgen, maar meestal is het resultaat het tegenovergestelde.

Verscheidenheid:

Het eenvoudig houden betekent niet dat je maar één soort plant moet gebruiken. Zelfs als het je bedoeling is om een thema te creëren, wil je je aquascape er niet saai uit laten zien. Vergeet niet dat verbeelding een sleutelrol speelt in de aqua-scaping!

Proportie:

Het is erg belangrijk om je tank een gevoel van harmonie te geven, dus probeer evenveel open ruimte als volle ruimte te hebben. Vermijd het gebruik van alleen grote bladplanten omdat ze uit de verhouding en diepte van je aquascape worden gehaald.

Doorzettingsvermogen:

Aquascaping kan frustrerend zijn, wees daar maar zeker van! Wees dus klaar om te deconstrueren en opnieuw op te bouwen als er iets is wat je niet bevalt aan je aquascapture. Hoe meer je ermee experimenteert, hoe beter je het krijgt.

Aquascaping

Regels voor Aquascaping Visuele Samenstelling en Ontwerp

Aquascaping kan een vorm van kunst zijn waarbij fantasie en creativiteit een essentiële rol spelen. Het beheersen van deze eigenschap voor dit proces is essentieel als je een succesvolle aquascaper wilt zijn.

Meten is erg belangrijk in de natuur, en aquascaping is geen uitzondering. Je wilt dat je aquascape niet alleen een lust voor het oog is, maar ook dat je je op de juiste plaatsen prikkelt.

Je vissen moeten zich op hun gemak voelen bij jou. Je wilt je planten tot hun recht laten komen. Dit alles kun je doen door een aantal echt wiskundige regels te volgen. Ja, voordat je mooi, onvoorspelbaar en divers bent, is de natuur wiskundig.

Aquascaping en de Regel van Derden

Het is waar dat schoonheid in het oog van de toeschouwer staat, maar het is ook waar dat het oog van de toeschouwer gemakkelijk te controleren is. Elke kunstenaar weet het, en hij maakt er gebruik van.

Aquascaping gaat over het creëren van een betoverend beeld. Dit doe je door het oog te suggereren waar je als eerste moet kijken en wat je vervolgens moet laten glijden.

De regel van derden verwijst precies naar hoe we denkbeeldige richtlijnen kunnen gebruiken, zodat we weten hoe we bepaalde elementen in ons landschap zo kunnen plaatsen dat we kunnen controleren wat het oog van de toeschouwer ziet.

Om te begrijpen hoe de derdejaarsregel werkt, probeer het beeld af te beelden als verdeeld in negen gelijke delen door twee horizontale lijnen met gelijke afstand en twee verticale lijnen met gelijke afstand.

De regel van derden toegepast op Aquascaping.
In feite is het doel van deze denkbeeldige lijnen om de snijpunten van het raster te lokaliseren, waar je het brandpunt van het beeld kunt instellen.

Dit is een specifiek merkteken dat de blik van de kijker eerst verankert. Van daaruit kan het oog van de kijker naar andere aandachtspunten glijden, waardoor de visuele ervaring interessanter, boeiender, ontspannender en prettiger wordt.

Door het brandpunt in het midden van je tank te plaatsen, kun je de aandacht afleiden van wat er om je heen gebeurt.

De gulden snede

Simpel gezegd is de gulden snede een getal dat wordt verkregen door de lijn in twee delen te delen, zodat als je het langere deel deelt door het kleinere deel, het resultaat gelijk is aan het hele deel gedeeld door het langere deel. De Gulden Snede verhouding van Aquascaping. Zowel in de kunst en de wiskunde als in de natuur is de gulden snede strikt gekoppeld aan het creëren van een brandpunt. Bij aquascaping zou dit het punt zijn waar het oog op het eerste gezicht wordt gericht.
Aquascaping

De Aquascape Stijlen

Zoals elke vorm van kunst, biedt aquascaping een verscheidenheid aan benaderingen en stijlen. Ieder mens heeft zijn of haar eigen smaak en verwachtingen en verlangens uit zijn of haar ontsnapte aquaria.

Er zijn vier hoofdtypen aquascaping stijlen, die elk hun eigen kenmerken en unieke eigenschappen hebben: het Nederlandse Aquarium, de Iwagumi stijl, het Nature Aqurium en de minder moeilijke Jungle stijl. Hieronder volgt een korte beschrijving van deze vier hoofdstijlen.

Het Aquarium van Nederland

Populair in de jaren dertig van de vorige eeuw in Nederland, met de marketing van de eerste aquariumuitrusting, richt deze aquascaping stijl zich volledig op de kweek en de organisatie van waterplanten. Dutch-aquarium-aqua-scaping Bij de Nederlandse stijl wordt geen gebruik gemaakt van drijfhout of hardnekkige materialen (rotsen en stenen). De nadruk ligt op de hoogte, de kleur en de textuur van een grote verscheidenheid aan waterplanten. De basistechniek van de bouw is de benadering van terrasbouw. Het lijkt eenvoudig te realiseren, maar de waarheid is dat aquascapers veel kennis over verschillende planten moeten hebben om een esthetisch Hollands aquarium te creëren.

De Iwagumi – de Zen-stijl van Japan

Iwagumi draait om rust en zen. Geïnspireerd door de Japanse tuinstijl ziet dit type aquascape er op het eerste gezicht gemakkelijk te creëren uit.

In tegenstelling tot de Nederlandse stijl, waarbij alleen planten worden gebruikt, is de uitvoering van de Iwagumi aquascaping stijl gebaseerd op het ontwerp van de opstelling van de rotsen (hardscape), waarvan de plaatsing bijzonder zorgvuldig is. Er worden slechts 1 tot 3 soorten waterplanten gebruikt.

Aquascaping Iwagumi stijl.
Het gebruik van laaggroeiende planten is heel gebruikelijk om hun natuurlijke schoonheid en hun uitputting te versterken.

De typische configuratie voor de Iwagumi aquascaping bestaat uit het gebruik van drie hoofdstenen. De grotere wordt de grote Boeddha genoemd. Daarna worden er twee kleinere stenen (landmeetkundige stenen) toegevoegd om het ontwerp af te ronden.

Om een gevoel van eenheid en harmonie in het aquarium te creëren, is het belangrijk om stenen van dezelfde kleur en textuur te gebruiken.

De stijl van het Natuur Aquarium

Deze aquascaping-stijl werd geïntroduceerd door de Japanse Takashi Amano in de jaren negentig en wordt gekenmerkt door een zeer natuurlijke look en feel.

In tegenstelling tot de Iwagumi stijl gaat het bij het Nature Aquarium om het creëren van interessante visuele contrasten, spanning en complexiteit.

Natuur-aquarium-aqua-achtige stijl
Een dicht bos dat is nagebouwd als een natuurlijk aquarium.

De Nature Aquarium-stijl is ontworpen om een landschap te creëren dat lijkt op een landschap of een beeld van de natuurlijke wereld. De meest voorkomende natuurlijke aquaria tonen onderwaterversies van regenwouden, bergen, hellingen, stranden of valleien.

Verreweg de beste aquascapers in de stijl van het Natuur Aquarium zijn die uit Azië en Brazilië.

Zowel ontberingsmateriaal (drijfhout, rotsen) als planten spelen een belangrijke rol in de zoektocht naar evenwicht in het aquarium.

Andere Tips en Suggesties voor Aquascaping Compositie

Nu we het wiskundige aspect van het aquascapeontwerp hebben behandeld en de beroemdste aquascapestijlen hebben doorgenomen, is het tijd om andere dingen die bijdragen aan het creëren van mooie en interessante aquascapes onder de knie te krijgen.

Verbeelding, creativiteit

Het bouwen van je eigen aquarium is de perfecte gelegenheid om je fantasie en creativiteit de vrije loop te laten. Begin met je onderzoek, onderzoek wat anderen hebben gedaan en experimenteer met nieuwe dingen. Het creatieproces is een consumptieve handeling, maar de beloning is meer dan bevredigend. Onthoud: je moet de basisregels en het principe van aquascaping volgen, maar uiteindelijk is het je werk, je tank, je verbeelding, dus je moet de eerste zijn die het leuk vindt.

Hoe maak je een Aquascaping-perspectief?

Perspectief is een belangrijk aspect van aquascaping. Het creëert de diepte en de illusie dat de tank breder is dan hij is.

Kies de juiste achtergrond

Tenzij je je aquarium in het midden van een kamer plaatst, ben je er zeker van dat je het een achtergrond geeft. Een van de meest populaire aquascapingmaterialen van vandaag is grijze folie, die aan de achterkant van het aquarium kan worden aangebracht.

Aquarium-achtergrond-aqua-scaping
Gradiëntkleurige achtergrond van het aquarium.
De rol van de achtergrond is het verbergen van muren, slangen en kabels, en het helpen creëren van een diepgaand perspectief.

Zoek de juiste balans tussen de voorgrond, het raadsel en de achtergrond

Een goede balans tussen deze drie kan de tank een goed esthetisch perspectief geven. Gebruik stenen en drijfhout in het midden van de grond om een indruk te wekken van heuvels of hoger gelegen grond. Om wat dieper in te gaan, gebruik je laaggroeiende planten op de voorgrond en probeer je een paar stukken hout die op de achtergrond uitsteken. De uiteindelijke opzet is bedoeld om je aquascape er harmonieus uit te laten zien.

Kies de juiste kleur en grootte van de plant

Het beplanten van een tank is erg uitdagend, maar wel erg leuk. Zorg ervoor dat je begint met het brandpunt(en) van je aquarium. Ga verder met de laag- en middengroeiende planten en aan het eind met de hogere.

Het is beter om groepen te planten die ook erg dicht zijn, hoe meer items, hoe groter de kans op beworteling en ontwikkeling. Gebruik waterplanten van verschillende kleuren en maten. Dit helpt je om contrast en een diepgaand perspectief te creëren en zorgt ervoor dat je tank er natuurlijker uitziet.

Meer lezen?

Bekijk onze artikelen lijst.

Of ga je direct naar: Algeneters, Aquascaping, Gyppy's, Aquarium decoraties, Voederautomaten.

Click to rate this post!
[Total: 73 Average: 5]
picasso clownvis
Picasso Clownvis

Picasso Clownvis

De Picasso Clownvis: Net als een aantal anderen werd ik me voor mijzelf meer bewust van de Clownvis door de wondere wereld van Disney en hun film 'Finding Nemo'. Het zien van de levendige levendige kleuren van Nemo heeft me echt verliefd gemaakt! We hebben deze...

Drijfplantjes aquarium
Drijfplantjes aquarium

Drijfplantjes aquarium

Zijn levende planten goed voor aquarium? Drijfplantjes voor in je aquarium kunnen de dynamiek van je bak totaal veranderen. In feite zijn ze onze top-aanbeveling voor aquarianen die de totale aanblik van hun omgeving willen verbeteren. De reden is duidelijk als je...

Axolotl
Axolotl

Axolotl

De Axolotl: een nieuwe exotische bewoner van jouw aquarium Ben jij op zoek naar een nieuwe aanwinst voor jouw aquarium? Heb je wel genoeg mooie vissen en ben je eens op zoek naar iets anders? Dan is de Axolotl een perfect idee voor jou. Om de bevolking van jouw...

Aquarium boeken
Aquarium boeken

Aquarium boeken

Aquarium boeken Wij hebben een lijst samengesteld van alle boeken die handig kunnen zijn als jij wil beginnen met een Aquarium. In deze boeken kan je uitleg vinden over hoe je kan beginnen met een aquarium, meer leren over de verschillende vissen en uitleg hoe je...

Guppy's
Guppy’s

Guppy’s

Guppy's Guppy's zijn al generaties lang een belangrijk onderdeel in de aquariumhobby. Deze vissen komen oorspronkelijk uit tropische poelen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied en zijn nu verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan soorten. Veel guppy keepers...

Antennebaarsje
Antennebaarsje

Antennebaarsje

Antennebaarsje Het Antennebaarsje, ook wel bekend als de mikrogeophagus ramirezi, is een mooie aanvulling op een rustige gemeenschapstank. In tegenstelling tot veel andere cichlidensoorten is de mikrogeophagus ramirezi een rustig lid van de gemeenschap. Deze vissen...

corydoras paleatus
Corydoras paleatus

Corydoras paleatus

Corydoras paleatus Corydoras paleatus is een kleine, rustige vis die de bodem van je bak schoon kan houden. Een andere gewoonte die ze hebben is om naar hun baasjes te "knipogen"; de ogen kunnen ze heen en weer kantelen zonder hun hoofd te bewegen. Net als andere...

corydoras julii
Julii Corydoras

Julii Corydoras

Corydoras Julii Julii Corys zijn schattige bodembewoners die je tank schoonmaken. Maar elke vis die deze kleine meerval probeert door te slikken, staat voor een pijnlijke verrassing. Deze soort heeft het vermogen om het oog te laten draaien, waardoor het de...

Ancistrus
Ancistrus

Ancistrus

Ancistrus: Er zijn veel soorten Ancistrus, en verschillende zijn prominent aanwezig in de aquariumhobby. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat ze relatief kleiner blijven dan hun neefje, de pleco stomas, meestal maar vijf centimeter in de meeste soorten. Het...

Aquarium decoraties
Aquarium decoraties

Aquarium decoraties

Aquarium decoraties Ben je geïnteresseerd in het aanvullen van je mooie aquarium? Waarom gebruik je geen mooie tankdecoraties? Het kan een kalmerende en belonende hobby zijn om een aquarium te onderhouden en te personaliseren. Je kunt gewoon achterover leunen en...

Aikly Webdesign

100% plantaardig premiumvoer voor bodemvissen

Partners waar wij trots op zijn

Koraalwereld
Black Friday 2021Black Friday 2021
Aikly Webdesign