Corydoras paleatus

corydoras paleatus

Contents

Corydoras paleatus

Corydoras paleatus is een kleine, rustige vis die de bodem van je bak schoon kan houden. Een andere gewoonte die ze hebben is om naar hun baasjes te “knipogen”; de ogen kunnen ze heen en weer kantelen zonder hun hoofd te bewegen.

Net als andere corys dartelt deze soort soms naar de oppervlakte van het water en lijkt het alsof ze de lucht opslurpen. Ze zijn in staat om atmosferische zuurstof te gebruiken, dus het is normaal om ze dit af en toe te zien doen. Dit kan het beste in kleine groepjes worden gehouden en is een geweldige aanvulling op een zoetwater aquarium.

Aanbevolen tankparameters
Waardes

Temperatuur:

22°-26° C

Ph:

6.0-7.0

Minimale tankgrootte:

minimaal 45 liter

Tankopstelling:

Zoetwater

Zorgrichtlijnen

Zorgniveau:

Laag

Geschikt als eerste vis:

Ja

Kosten:

€5-€7,50

Levensduur:

5 jaar

Dieet:

Omnivore

Sociaal gedrag:

Rustig

Oorsprong:

Zuid amerika

Gemiddelde grootte volwassen vis:

5 cm

Gemiddelde inkoopgrootte:

3 cm

Oorsprong

Corydoras Paleatus (Gevlekte pantsermeerval) zijn oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar Charles Darwin ze voor het eerst ontdekte tijdens zijn bekende reizen aan boord van de HMS Beagle in de jaren 1830. Hun thuisbasis omvat de rivieren en stromen van het Río de la Plata-bekken, dat een van de grootste rivierbekkens ter wereld is. Corydoras Paleatus werden gevonden in rivieren, beken en kleine meren in Argentinië, Brazilië, Paraguay, Suriname en Uruguay. Ze behoren tot de eerste vissen die in gevangenschap werden gekweekt voor de aquariumhandel, nadat ze in 1878 in Parijs, Frankrijk, voor het eerst in gevangenschap werden gekweekt.

Corydoras Paleatus blijft een van de meest geziene en meest populaire Corydoras in de aquariumwereld. De meeste exemplaren die in de winkel worden verkocht, worden gekweekt door commerciële kwekers in Florida en Azië.

Kleuren en markeringen

Corydoras paleatus, algemeen bekend als gevlekte pantsermeerval. Het lichaam van deze soort is nogal gedrongen en bedekt met twee rijen botplaten, ook wel bekend als scuts. De kop is ook bedekt met grote botplaten, waarvan de wetenschappelijke naam is afgeleid. 

De lichaamskleur is licht olijfkleurig om te bruinen, met een groene, iriserende gloed. Het lichaam is bedekt met een netwerk van donkergroen-zwarte markeringen, waarbij geen twee exemplaren er precies hetzelfde uitzien. De vinnen zijn relatief bleek en de rugvin heeft een donkere spetter op de eerste paar, terwijl de staartvin fijne vlekjes heeft. Deze soort heeft een vetvin, die een vlekje heeft aan de bovenkant van de punt. Er bestaan gekweekte soorten in albino’s en de gouden soort wordt ook wel de golden paleatus genoemd. Wilde exemplaren hebben meer contrast in patronen, maar ook meer iriserend dan de meeste in gevangenschap gefokte exemplaren.

corydoras paleatus

De Aquariumvrienden

Ideaal voor kleine tot grote aquaria, deze soort moet in groepen van drie of meer worden onderhouden. Ideale tankmaten zijn andere kleine vissen. Houd er rekening mee dat deze soort de voorkeur geeft aan koeler water, dus vermijd het houden van de soorten die een hoger eind van de tropische temperaturen nodig hebben. Houd ze ook niet met grote of agressieve vissen.

Net als de rest van de familie heeft de corydoras paleatus vlijmscherpe weerhaken onder elk oog, onder de vetvin en aan de voorkant van de rugvin. Ze zijn bedoeld om grotere vissen te ontmoedigen om ze in te slikken. Deze kunnen echter problemen opleveren bij het vangen van deze kleine meerval, en daar moet je voorzichtig mee zijn. Deze soort is erg rustig, en hoewel hij overdag vrij actief is, is het ook bekend dat hij lange tijd op één plek zit en het gebied verkent om stukjes voedsel te spotten. Ze geven de voorkeur aan het gezelschap van anderen, en ze doen hun best als ze in paren worden gehouden.

Omgeving en Verzorging

Als bodembewoner die zijn dagen doorbrengt met het graven van een substraat, moet deze soort worden voorzien van een substraat van zand of fijn, gladde grind, bij voorkeur donker van kleur. Levende planten zijn ideaal, maar er kunnen ook kunstplanten worden gebruikt. De sleutel is om voldoende schuilplaatsen zoals decoraties te bieden zodat ze zich veilig en comfortabel voelen. Drijvende planten zijn een goede optie, want ze geven de voorkeur aan meer gedempte verlichting. Drijfhout of moerashout is ook een goede manier om deze soort te verstoppen.

Dieet en Voeding

levend voedsel, maar ook werkt diepvriesvoeding, vlokken, korrels en zelfs met pellets of tabletten, Lees ons artikel over beste vissenvoer hier. Levend voedsel kan bestaan uit bloedwormen, pekelkreeftjes, tubifex en witte wormen. Het zijn voornamelijk bodemvoeders, en hoewel ze af en toe naar de bovenste verdiepingen stijgen om de lekkernij op te vangen, eten ze bijna uitsluitend op de bodem.

Zorg er dus voor dat het voedsel hen bereikt. Zinkende korrels of tabletten zijn een goede manier om ervoor te zorgen dat ze hun deel van het voedsel krijgen. Hoewel ze overdag actief zijn, voeden ze zich vaak ’s nachts, dus laat een paar zinkende tabletten in de bak vallen vlak voordat het licht uitgaat om er zeker van te zijn dat ze goed gevoed worden. Lever levend voedsel af met behulp van pinnen, die rond de decoratie van de tank aan de basis kunnen worden opgeborgen.

Geslachtsverschil

De vrouwelijk vis is over het algemeen groter dan de mannetjes en meer afgerond in de buik. Van bovenaf gezien is het verschil duidelijker, omdat het vrouwtje veel breder is dan het mannetje. Het mannetje heeft een veel grotere rugvin, en de anaalvin is spitser dan het vrouwtje. De mannetjes zijn kleurrijker dan de vrouwtjes.

Kweken

Een paar fokkers of een trio van twee mannen en een teefje moeten worden geselecteerd. Sommige fokkers geven de voorkeur aan een nog hogere man/vrouw verhouding om succes te garanderen. Fokkers moeten worden gesteund door het voeren van klein levend voedsel zoals bloedwormen, pekelkreeftjes, daphnia’s en tubifex. Deze vissen zijn eierleggers die hun eigen eieren eten, wat betekent dat een aparte bak voor het kuitschieten en bakken nodig is.

Als ze klaar zijn om te paaien, zal het vrouwtje aanzienlijk in omvang toenemen en zal de vis over het algemeen actiever zijn. De buik van het vrouwtje kan een roodachtige tint hebben, net als de eerste straal van de borstvin. Maak op dit punt een grote verandering van het water (ongeveer 25%) met water dat kouder is dan de temperatuur van het water in de bak. Het is de bedoeling om de temperatuur van het water met ongeveer vijf graden te verlagen, waardoor het regenseizoen wordt gesimuleerd, wat op zijn beurt het kuitschieten in gang zet.

De eerste stadia van het kuitschieten worden aangegeven door het mannetje dat op de rug van het vrouwtje zwemt, dicht genoeg zodat zijn weerhaken haar rug kunnen raken. Mannetjes vertonen vaak een schuddend gedrag tijdens het paairitueel. Uiteindelijk neemt het mannetje de traditionele “T”-positie in, met zijn lichaam in de juiste hoek ten opzichte van de vrouwelijke neus.

Deze houding zorgt voor het loslaten van het sperma en één tot tien eitjes, die het vrouwtje tussen haar bekkenvinnen zal vastgrijpen. Zodra de eitjes bevrucht zijn, scheidt het paar zich en legt het vrouwtje de kleefeitjes af op het oppervlak dat ze al heeft uitgekozen en gereinigd voor het doel. Dit kan gebeuren op glas, filterbuizen of plantenblaadjes.

Zodra de eitjes zijn afgezet, gaan de mannetjes weer op jacht naar het vrouwtje en vindt het paringsritueel weer plaats. Dit wordt herhaald totdat 200 tot 300 eitjes zijn bevrucht en in het hele aquarium zijn afgezet. De paaitijd kan een uur of langer duren. Zodra het kuitschieten is voltooid, moeten de volwassen dieren uit het aquarium worden verwijderd. De eitjes komen na ongeveer vier tot zes dagen uit, hoewel dit afhankelijk is van de temperatuur van het water. Kouder water kan het uitkomen met wel twee dagen verlengen.

Meer lezen?

Bekijk onze artikelen lijst.

Of ga je direct naar: Algeneters, Aquascaping, Gyppy's, Aquarium decoraties, Voederautomaten.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
picasso clownvis
Picasso Clownvis

Picasso Clownvis

De Picasso Clownvis: Net als een aantal anderen werd ik me voor mijzelf meer bewust van de Clownvis door de wondere wereld van Disney en hun film 'Finding Nemo'. Het zien van de levendige levendige kleuren van Nemo heeft me echt verliefd gemaakt! We hebben deze...

Drijfplantjes aquarium
Drijfplantjes aquarium

Drijfplantjes aquarium

Zijn levende planten goed voor aquarium? Drijfplantjes voor in je aquarium kunnen de dynamiek van je bak totaal veranderen. In feite zijn ze onze top-aanbeveling voor aquarianen die de totale aanblik van hun omgeving willen verbeteren. De reden is duidelijk als je...

Axolotl
Axolotl

Axolotl

De Axolotl: een nieuwe exotische bewoner van jouw aquarium Ben jij op zoek naar een nieuwe aanwinst voor jouw aquarium? Heb je wel genoeg mooie vissen en ben je eens op zoek naar iets anders? Dan is de Axolotl een perfect idee voor jou. Om de bevolking van jouw...

Aquascaping
Aquascaping

Aquascaping

Aquascaping Het is niet moeilijk om aquascaping te leren. Net als elke andere passie kost het tijd, inzet en uitgebreid onderzoek. We zullen proberen de basiskennis van aquascaping in beeld te brengen, van het opstellen van eenvoudige principes en regels voor...

Aquarium boeken
Aquarium boeken

Aquarium boeken

Aquarium boeken Wij hebben een lijst samengesteld van alle boeken die handig kunnen zijn als jij wil beginnen met een Aquarium. In deze boeken kan je uitleg vinden over hoe je kan beginnen met een aquarium, meer leren over de verschillende vissen en uitleg hoe je...

Guppy's
Guppy’s

Guppy’s

Guppy's Guppy's zijn al generaties lang een belangrijk onderdeel in de aquariumhobby. Deze vissen komen oorspronkelijk uit tropische poelen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied en zijn nu verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan soorten. Veel guppy keepers...

Antennebaarsje
Antennebaarsje

Antennebaarsje

Antennebaarsje Het Antennebaarsje, ook wel bekend als de mikrogeophagus ramirezi, is een mooie aanvulling op een rustige gemeenschapstank. In tegenstelling tot veel andere cichlidensoorten is de mikrogeophagus ramirezi een rustig lid van de gemeenschap. Deze vissen...

corydoras julii
Julii Corydoras

Julii Corydoras

Corydoras Julii Julii Corys zijn schattige bodembewoners die je tank schoonmaken. Maar elke vis die deze kleine meerval probeert door te slikken, staat voor een pijnlijke verrassing. Deze soort heeft het vermogen om het oog te laten draaien, waardoor het de...

Ancistrus
Ancistrus

Ancistrus

Ancistrus: Er zijn veel soorten Ancistrus, en verschillende zijn prominent aanwezig in de aquariumhobby. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat ze relatief kleiner blijven dan hun neefje, de pleco stomas, meestal maar vijf centimeter in de meeste soorten. Het...

Aquarium decoraties
Aquarium decoraties

Aquarium decoraties

Aquarium decoraties Ben je geïnteresseerd in het aanvullen van je mooie aquarium? Waarom gebruik je geen mooie tankdecoraties? Het kan een kalmerende en belonende hobby zijn om een aquarium te onderhouden en te personaliseren. Je kunt gewoon achterover leunen en...

Aikly Webdesign

100% plantaardig premiumvoer voor bodemvissen

Partners waar wij trots op zijn

Koraalwereld
Black Friday 2021Black Friday 2021
Aikly Webdesign