Nano Aquarium

Nano Aquarium

Contents

Nano Aquarium betekenis

Het woord Nano – (symbool n) is een eenheidsvoorvoegsel dat “een miljardste” betekent, maar bij vissen betekent het gewoon een klein aquarium. In deze beste Nano Aquariums review laten we u enkele van de meest populaire kleine aquaria zien.

Er zijn veel argumenten in de visvangsthobby over wat een nano-aquarium nu eigenlijk is. Mensen die zoutwater- of rifaquaria klasse onder de 100L houden als nano-aquarium. Zoetwateraquariums zijn echter nog kleiner. Meestal worden 20-50 Liter als ‘nano-aquarium’ geclassificeerd.

Nano Aquarium

Wat is een nano-aquarium?

Simpel gezegd is een nano-aquarium een aquarium dat kleiner is dan het normale gezelschaps- of rifaquarium dat in de meeste mensen thuis te vinden is.

Ze zijn vaak te vinden op een kantooor en in de slaapkamers dankzij hun ruimtebesparende afmetingen.

De bewoners van een nano-aquarium worden gekozen met het oog op de grootte. Kleinere soorten en vissen die meer geschikt zijn voor minder water, zoals Bettavissen in zoetwater nano-aquariums en Garnalen en Grondels in zoutwateraquariums zijn de populairste en beste nano-aquariumvissen.

Er zijn voors en tegens voor het houden van een nano-aquarium en er zijn enkele misvattingen.

Je zou denken dat een klein aquarium veel makkelijker te houden is dan een groot aquarium, toch? Nou… Dat is niet het geval.

Lees verder en we zullen uitleggen waarom. Hier zijn wat snelle voors en tegens van het kopen en onderhouden van een nano-aquarium.

Voordelen

 • Goedkoper om te kopen
 • Neemt minder ruimte in beslag
 • Niet te zwaar
 • Gemakkelijker waterverversing
 • Ziet er stijlvol uit
 • Geschikt voor werkplek en slaapkamers
 • Makkelijk te plaatsen
 • U kunt meerdere tanks in huis hebben

Nadelen

 • Voorraadbeperkingen
 • Waterparameters moeilijk te onderhouden
 • Zoutwateraquaria zijn zeer moeilijk te houden in kleinere afmetingen

Welke maat Aquarium is geclassificeerd als Nano?

In de Verenigde Staten zijn er geen vaste en harde regels als het gaat om de grootte van een nano-aquarium. Er zijn echter enkele bekende maten die de meeste mensen in deze landen als nano beschouwen.

Zoet water: Onder 45 liter
Zoutwater- of rifaquaria: Onder 115 liter

Er bestaan geen Nederlandse wetten voor het houden van siervissen in kleine aquaria

Deze deskundigen bevelen aquaria vanaf 54 liter aan voor het permanent houden van siervissen, op enkele uitzonderingen na.

In andere landen, zoals Oostenrijk, is deze grootte zelfs wettelijk vastgelegd als een absoluut minimum voor het houden van vissen. Dergelijke regels en richtlijnen bestaan bijvoorbeeld niet voor garnalen.

Welke vissen gaan goed in een Nano aquarium?

Boraras maculatus

Deze kleine vis is extreem rustig en is ideaal voor het nano aquarium. Hij is zelfs veilig te houden met dwerggarnalen! Deze vis toont interessant schoolgedrag, vooral in zeer grote scholen voelen deze vissen zich het fijnst.
Boraras maculatus

Boraras brigittae

De Chili Rasbora (Boraras brigittae), ook wel bekend als de Mosquito Rasbora, is een opvallend mooie nanovis die erg populair is onder aquarianen vanwege zijn schoolgedrag, rustige karakter en zeer kleine formaat.

Boraras brigittae

Wat te overwegen bij de aankoop van een nano-aquarium

Nu u alles over de voor- en nadelen van het houden van een nano-aquarium hebt gelezen, kunt u een betere keuze maken over het type aquarium dat u het beste kunt kopen.

Nano-aquariums zijn perfect voor mensen met een budget of die niet te veel willen uitgeven aan mogelijk hun eerste aquarium.

In tegenstelling tot wat u misschien denkt, zijn ze niet perfect geschikt voor nieuwelingen. 

Wat ook handig kan zijn voor bij je Nano aquarium is een voederautomaat.

Waarom niet altijd geschikt voor nieuwelingen?

Als u een stabiel en gezond aquarium wilt houden, moet u ervoor zorgen dat alle waterparameters stabiel en constant zijn. Kleine fouten in een nano-aquarium kunnen grote gevolgen hebben.

Onervaren aquarianen hebben vaak moeite om in aquariums met een lager volume perfecte watercondities te bewaken en te behouden. Meer ervaren aquarianen weten waar ze op moeten letten en hoe ze sommige fouten in het houden van vissen kunnen voorkomen.

Onze top 3 Nano Aquariums

Wij hebben een lijst gemaakt van de beste Nano Aquariums van 2020. Deze zijn goed voor de beginner maar ook de gevorderde zal hier blij mee zijn.

Onze absolute nr. 1

Geschikt voor goudvissen en tropische vissen, dankzij de geïntegreerde ruimte voor optionele verwarmer.

Biorb Nano Aquarium

Voordelen

 • Goede pomp
 • 30L
 • Zeer onderhoudsarm
 • Energiezuinig
 • Mooi uiterlijk
 • Biologisch filter met Crystal Clear cartridge voor schoon

Nadelen

 • Maximaal 6 visjes van maximaal 2,5 cm
 • Wordt geleverd exclusief decoratieartikelen

Onze nr. 2

Nano Aquarium

Voordelen

 • Veilig
 • Energiezuinig
 • Zeer onderhoudsarm
 • Goede filter
 • Niet te duur

Nadelen

 • 14 Liter (kan te klein zijn naar wens)

Onze nr. 3

Wanneer het water gereed is, kan je de vissen en planten toevoegen. Ga naar je lokale Pets Place om je aquariumwater te laten testen en om je eerste vissen en planten uit te kiezen zodat je een evenwichtige balans kunt vinden voor je aquarium.

Nano Aquarium

Voordelen

 • Veilig
 • Makkelijke starters set
 • 25 Liter

Nadelen

 • Lamp is niet heel goed
 • Niet voor goudvissen

Meer lezen?

Bekijk onze artikelen lijst.

Of ga je direct naar: Algeneters, Aquascaping, Gyppy's, Aquarium decoraties, Voederautomaten.

Click to rate this post!
[Total: 110 Average: 5]
picasso clownvis
Picasso Clownvis

Picasso Clownvis

De Picasso Clownvis: Net als een aantal anderen werd ik me voor mijzelf meer bewust van de Clownvis door de wondere wereld van Disney en hun film 'Finding Nemo'. Het zien van de levendige levendige kleuren van Nemo heeft me echt verliefd gemaakt! We hebben deze...

Drijfplantjes aquarium
Drijfplantjes aquarium

Drijfplantjes aquarium

Zijn levende planten goed voor aquarium? Drijfplantjes voor in je aquarium kunnen de dynamiek van je bak totaal veranderen. In feite zijn ze onze top-aanbeveling voor aquarianen die de totale aanblik van hun omgeving willen verbeteren. De reden is duidelijk als je...

Axolotl
Axolotl

Axolotl

De Axolotl: een nieuwe exotische bewoner van jouw aquarium Ben jij op zoek naar een nieuwe aanwinst voor jouw aquarium? Heb je wel genoeg mooie vissen en ben je eens op zoek naar iets anders? Dan is de Axolotl een perfect idee voor jou. Om de bevolking van jouw...

Aquascaping
Aquascaping

Aquascaping

Aquascaping Het is niet moeilijk om aquascaping te leren. Net als elke andere passie kost het tijd, inzet en uitgebreid onderzoek. We zullen proberen de basiskennis van aquascaping in beeld te brengen, van het opstellen van eenvoudige principes en regels voor...

Aquarium boeken
Aquarium boeken

Aquarium boeken

Aquarium boeken Wij hebben een lijst samengesteld van alle boeken die handig kunnen zijn als jij wil beginnen met een Aquarium. In deze boeken kan je uitleg vinden over hoe je kan beginnen met een aquarium, meer leren over de verschillende vissen en uitleg hoe je...

Guppy's
Guppy’s

Guppy’s

Guppy's Guppy's zijn al generaties lang een belangrijk onderdeel in de aquariumhobby. Deze vissen komen oorspronkelijk uit tropische poelen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied en zijn nu verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan soorten. Veel guppy keepers...

Antennebaarsje
Antennebaarsje

Antennebaarsje

Antennebaarsje Het Antennebaarsje, ook wel bekend als de mikrogeophagus ramirezi, is een mooie aanvulling op een rustige gemeenschapstank. In tegenstelling tot veel andere cichlidensoorten is de mikrogeophagus ramirezi een rustig lid van de gemeenschap. Deze vissen...

corydoras paleatus
Corydoras paleatus

Corydoras paleatus

Corydoras paleatus Corydoras paleatus is een kleine, rustige vis die de bodem van je bak schoon kan houden. Een andere gewoonte die ze hebben is om naar hun baasjes te "knipogen"; de ogen kunnen ze heen en weer kantelen zonder hun hoofd te bewegen. Net als andere...

corydoras julii
Julii Corydoras

Julii Corydoras

Corydoras Julii Julii Corys zijn schattige bodembewoners die je tank schoonmaken. Maar elke vis die deze kleine meerval probeert door te slikken, staat voor een pijnlijke verrassing. Deze soort heeft het vermogen om het oog te laten draaien, waardoor het de...

Ancistrus
Ancistrus

Ancistrus

Ancistrus: Er zijn veel soorten Ancistrus, en verschillende zijn prominent aanwezig in de aquariumhobby. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat ze relatief kleiner blijven dan hun neefje, de pleco stomas, meestal maar vijf centimeter in de meeste soorten. Het...

Aikly Webdesign

100% plantaardig premiumvoer voor bodemvissen

Partners waar wij trots op zijn

Koraalwereld
Black Friday 2021Black Friday 2021
Aikly Webdesign