Picasso Clownvis

picasso clownvis

Contents

De Picasso Clownvis:

Net als een aantal anderen werd ik me voor mijzelf meer bewust van de Clownvis door de wondere wereld van Disney en hun film ‘Finding Nemo’. Het zien van de levendige levendige kleuren van Nemo heeft me echt verliefd gemaakt!

We hebben deze uitleg samengesteld om je te helpen bij het kopen en houden van deze mooie Picasso clownvissen.

Omdat het ongewoon is, is de Picasso Clownvis ook iets duurder dan uw typische type, maar door de schoonheid van elke vis is het zeker de moeite waard om er extra geld voor uit te trekken. Het betekent ook dat het heel belang is om de verzorging van deze vis goed te doen.

Aanbevolen tankparameters
Waardes

Temperatuur:

22°-26° C

Ph:

8,1-8,4

dKH:

8-12

Sg:

1.020 - 1.025

Minimale tankgrootte:

110 Liter

Tankopstelling:

Zoutwater

Zorgrichtlijnen

Zorgniveau:

Makkelijk

Geschikt als eerste vis:

Ja

Kosten:

€30-€200

Levensduur:

10jaar+

Dieet:

Omnivore

Sociaal gedrag:

Rustig

Oorsprong:

Papua New Guinea

Gemiddelde grootte volwassen vis:

7,5 cm

Gemiddelde inkoopgrootte:

5 cm

Aquarium decoratie:

Algemene informatie

De naam Clownvis zou afkomstig zijn van de gelijkenis die deze vissen vertonen met circusclowns die zich op een komische manier rond de grote topring bewegen.

Een over het algemeen rustige en vriendelijke vis die vertrouwd is met en reageert op de mensen in de omgeving. Clownvissen kunnen een prachtige aanvulling zijn op elk aquarium en zijn zeker een veel voorkomende vis. Dit kan natuurlijk voor een deel te wijten zijn aan de opname in een Disneyfilm, maar het moet ook te wijten zijn aan de levendige, opvallende kleuren en dat ze redelijk makkelijk te houden zijn.

Interessant is dat alle Clownvissen geboren zijn als mannetje, maar dat ze het potentieel hebben om vrouwelijk te worden. Echter, slechts één die in een van beide groepen leeft kan dit doen, aangezien de Clownvissen hiërarchie gebaseerd is op een dominante vrouwelijke en een kleinere mannelijke groep. Als de clownvis eenmaal vrouwelijk is geworden, kan hij niet meer terug naar het mannetje.

picasso clownvis

Kleuren van de Picasso Clownvis

De Clownvis is zeer vergelijkbaar in grootte en vorm met alle andere leden van deze soort. De vorm van het lichaam is nog steeds erg ovaal, maar de ogen zijn net naar links gericht.

In tegenstelling tot veel andere soorten heeft Picasso twee rugvinnen, waarvan de ene bekend staat als de doornige rugvin en de andere als de gladde. Alle Picasso’s vinnen hebben een schelpvormig uiterlijk, vooral de bekkenvinnen, en zijn meestal in het zwart gevoerd. De staartvin is ook verschillend van andere vissen die de neiging hebben om delicaat en sierlijk te zijn als ze zwemmen. De Picasso’s bootsen een scheepsroer na.

Kleur en patroon van de De Clownvis toont het gebruikelijke helder oranje, zwart en wit. Striping zal ongewoon zijn op Picasso, en de markeringen zullen sterk verschillen met velen die helemaal geen lijnen hebben, maar eerder kleurvlekken.

Het is de moeite waard om hier op te merken dat de Picasso Clownvis wordt geclassificeerd aan de hand van de hoeveelheid witte kleur die ze hebben en hun aftekeningen.

Waar komen Picasso Clownvissen vandaan?

Picasso Clownvissen komen alleen voor op de Salomonseilanden en Papoea Nieuw Guinea, en ze zijn daar uiterst zeldzaam. Dit is vooral waar omdat de mens 15-30% van de koraalriffen in de wereld vernietigd heeft. Gelukkig is niet alles verloren, want er zijn kweekprogramma’s voor deze prachtige Clownvis opgezet, en die voorzien nu het grootste deel van de vishandel van Picasso’s.

Picasso Clownvissen zijn ze vreedzaam of agressief?

Picasso Clownvissen zijn over het algemeen een vreedzame soort, behalve als ze hun eieren leggen. Het is bekend dat ze in deze periode zowel andere vissen als handen die het onderhoud van de bak uitvoeren aanvallen.

De Picasso Clownvis, daarentegen, is meestal een heel vriendelijke en onderhoudende vis. Ze zullen je niet alleen volgen als je langs hun aquarium komt, maar ze doen dat op een leuke manier. Picasso’s zwemmen niet zoals andere vissen; in plaats daarvan waggelen ze langzaam, lijkend op een huishond die blij en opgewonden is je te zien! Ze kunnen ook om voedsel bedelen, door naar de bovenkant van hun aquarium te zwemmen om je aandacht te trekken.

Clownvissen staan er om bekend dat ze in hun natuurlijke omgeving onderling ‘babbelen’. Dit gebeurt meestal om anderen in hun groep te waarschuwen voor naderende roofdieren, en het bestaat uit vijf klikgeluiden per minuut. Het is onbekend hoe ze deze geluiden maken.

Picasso’s worden het best in paartjes gehouden vanwege hun neiging tot vechten in grotere groepen, en ze hebben een strikte hiërarchie waarin het vrouwtje duidelijk de baas is. Alle Clownvissen worden mannelijk geboren, waarbij er een sneller groeit dan de anderen en metamorfoseert in een vrouwtje.

Het mannetje en vrouwtje verbinden zich dan, waarbij het mannetje zich onderwerpt door te schudden en zich op zijn zij te draaien. Dit lijkt een spasme van het mannetje te zijn. Ze vormen een paar voor het leven als ze gebonden zijn, maar als er een sterft, accepteren ze een andere partner. Als het vrouwtje sterft, wordt het overblijvende mannetje vrouwelijk.

Picasso Clownvissen zijn, in vergelijking met andere vissoorten, onbezorgd en vergeetachtig over hun aanwezigheid. Ze hebben weinig of geen belangstelling voor iets anders dan wat zich in hun onmiddellijke omgeving bevindt, en dat is meestal vrij beperkt. Picasso’s zijn geen sterke zwemmers.

Picasso Clownvis eetgewoonte

Picasso Clownvissen zijn omnivoren die in hun natuurlijke omgeving kreeftachtigen zoals roeipootkreeftjes, amfipoden, algen en wormen eten. In gevangenschap moeten ze echter gevoerd worden met een verscheidenheid aan levend, diepvries en gedroogd voedsel.

Ze moeten zo mogelijk eenmaal per dag gevoerd worden, maar om de dag is ook voldoende. Er moet wel opgemerkt worden dat niet dagelijks voeren een tragere groei tot gevolg heeft bij een soort die vrij snel groeit.

Clownvissen kweken

Het verschil tussen een mannelijke en vrouwelijke Picasso Clownvis is gemakkelijk te zien, want de een is groter dan de ander! Laat je echter niet misleiden door te denken dat het mannetje de grootste van de twee zal zijn. De vrouwelijke Picasso Clownvis is veel groter en dominanter dan het mannetje.

Clownvissen worden, zoals eerder gezegd, allemaal mannelijk geboren, waarbij er één vrouwelijk wordt en dominant. Als dit gebeurt, hechten het vrouwtje en het mannetje zich binnen een paar dagen aan elkaar. Houd er rekening mee dat Clownvissen zich in zeldzame gevallen nooit kunnen binden, al is er geen bekende reden voor deze uitzondering op de regel.

Eenmaal gebonden zullen Picasso Clownvissen tot een keer per maand kuitschieten en zullen daar in een aquarium geen problemen mee hebben. Ze zijn een van de eenvoudigste vissoorten om te kweken. Het is echter veel gemakkelijker ze in een aparte bak te kweken omdat de eitjes na het uitkomen snel verwijderd moeten worden, wat veel gemakkelijker gaat als dat in een gecontroleerde omgeving gebeurt.

Een klein aquarium met iets als een plaat voor de vrouwelijke Picasso om haar eieren op te leggen is nodig voor doelgerichte kweek. Voer beide ouders minstens driemaal per dag voordat je probeert te kweken. Verplaats de ouders in het paai-aquarium als ze gevoederd zijn en sterk en gezond.

Picasso’s kunnen tussen de 300 en 600 eitjes leggen, dus je zult de eitjes naar een broedbak moeten overbrengen als ze gepaaid hebben. Het water van deze bak moet zo schoon mogelijk zijn. Om te zorgen dat de eitjes zo weinig mogelijk tijd uit het water zijn, moeten ze snel en zonder aarzelen verplaatst worden.

De tijd tussen het leggen en het uitkomen zal tussen zes en elf dagen bedragen, en het zal waarschijnlijk ’s nachts gebeuren. Interessant is dat de eieren van gebonden Picasso paren telkens na hetzelfde aantal dagen uitkomen als ze paaien. 

De larven kunnen na het uitkomen een nacht overleven op hun eierzakjes, maar ze moeten binnen twee tot drie dagen overgebracht worden naar een nieuw aquarium. Het water in dit aquarium moet een donkergroene kleur krijgen met vloeibare algen, en het licht moet schuin staan om zowel donkere als lichte zones in het aquarium te voorzien. Ook moeten er rotiferen aan het aquarium toegevoegd worden om de babys van voedsel te voorzien.

Gedurende de volgende tien dagen moet een constante toevoer van voedsel gegeven worden, met onder andere de introductie van gemalen droogvoer op dag drie en baby pekelkreeftjes op dag vijf. Wanneer de larven voldoende droogvoer beginnen op te eten, moet het voederen met rotiferen worden stopgezet. Nu al het voedsel gevoerd wordt, is ook dagelijks aquariumonderhoud nodig.

Als de larven sterk en gezond genoeg zijn, zullen ze rond dag tien metamorfoseren tot Clownvissen. Je moet ervoor zorgen dat dit het geval is door je tot dit punt aan een goed voer- en onderhoudsprogramma te houden. Op dag twintig breng je de baby Clownvis over naar een groter uitgroei-aquarium.

Bedenk dat als je Clownvissen kweekt, je uiteindelijk een heleboel baby’s zult hebben en een plan nodig hebt voor wat je met ze allemaal gaat doen. Ze verkopen is een optie, maar hou er rekening mee dat maar heel weinig of geen van je pas uitgekomen Clownvissen de piccaso vorm zijn.

Zijn Picasso Clownvissen goede tankmaten?

Picasso Clownvissen kunnen goed opschieten met de meeste gezelschapsvissen.. Ze moeten niet samen gehouden worden met grote vleeseters als baarzen, koraalduivels, snappers en palingen!

Tenzij je een heel grote bak hebt, zijn andere soorten clownvissen geen goede tankgenoten voor Picasso’s. Men heeft intussen ontdekt dat verschillende soorten zich kunnen hechten en zelfs paren. Dat zal niet gebeuren in een kleinere bak, en ze zullen hoogstwaarschijnlijk vechten.

Conclussie

Er is geen twijfel over mogelijk dat de Picasso Clownvis een uitstekende zoutwatersoort is voor zowel beginners als gevorderden. Ze zijn levendig, vriendelijk, eenvoudig te verzorgen, en gemakkelijk te kweken. Ze kunnen ook in allerlei leefgebieden en met een grote verscheidenheid aan andere vissen gehouden worden.

Ze kunnen echter vrij duur zijn door hun unieke tekening en kleuring. Door de manier waarop ze zich ontwikkelen, weet je bij aankoop misschien niet precies welke aftekeningen je zult krijgen. Dat is, naar mijn mening, deel van de aantrekkingskracht van deze soort, en ze zien veranderen in oranje, zwarte, en witte schoonheden hoort helemaal bij het plezier dat ze brengen!

Click to rate this post!
[Total: 70 Average: 5]
Drijfplantjes aquarium
Drijfplantjes aquarium

Drijfplantjes aquarium

Zijn levende planten goed voor aquarium? Drijfplantjes voor in je aquarium kunnen de dynamiek van je bak totaal veranderen. In feite zijn ze onze top-aanbeveling voor aquarianen die de totale aanblik van hun omgeving willen verbeteren. De reden is duidelijk als je...

Axolotl
Axolotl

Axolotl

De Axolotl: een nieuwe exotische bewoner van jouw aquarium Ben jij op zoek naar een nieuwe aanwinst voor jouw aquarium? Heb je wel genoeg mooie vissen en ben je eens op zoek naar iets anders? Dan is de Axolotl een perfect idee voor jou. Om de bevolking van jouw...

Aquascaping
Aquascaping

Aquascaping

Aquascaping Het is niet moeilijk om aquascaping te leren. Net als elke andere passie kost het tijd, inzet en uitgebreid onderzoek. We zullen proberen de basiskennis van aquascaping in beeld te brengen, van het opstellen van eenvoudige principes en regels voor...

Aquarium boeken
Aquarium boeken

Aquarium boeken

Aquarium boeken Wij hebben een lijst samengesteld van alle boeken die handig kunnen zijn als jij wil beginnen met een Aquarium. In deze boeken kan je uitleg vinden over hoe je kan beginnen met een aquarium, meer leren over de verschillende vissen en uitleg hoe je...

Guppy's
Guppy’s

Guppy’s

Guppy's Guppy's zijn al generaties lang een belangrijk onderdeel in de aquariumhobby. Deze vissen komen oorspronkelijk uit tropische poelen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied en zijn nu verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan soorten. Veel guppy keepers...

Antennebaarsje
Antennebaarsje

Antennebaarsje

Antennebaarsje Het Antennebaarsje, ook wel bekend als de mikrogeophagus ramirezi, is een mooie aanvulling op een rustige gemeenschapstank. In tegenstelling tot veel andere cichlidensoorten is de mikrogeophagus ramirezi een rustig lid van de gemeenschap. Deze vissen...

corydoras paleatus
Corydoras paleatus

Corydoras paleatus

Corydoras paleatus Corydoras paleatus is een kleine, rustige vis die de bodem van je bak schoon kan houden. Een andere gewoonte die ze hebben is om naar hun baasjes te "knipogen"; de ogen kunnen ze heen en weer kantelen zonder hun hoofd te bewegen. Net als andere...

corydoras julii
Julii Corydoras

Julii Corydoras

Corydoras Julii Julii Corys zijn schattige bodembewoners die je tank schoonmaken. Maar elke vis die deze kleine meerval probeert door te slikken, staat voor een pijnlijke verrassing. Deze soort heeft het vermogen om het oog te laten draaien, waardoor het de...

Ancistrus
Ancistrus

Ancistrus

Ancistrus: Er zijn veel soorten Ancistrus, en verschillende zijn prominent aanwezig in de aquariumhobby. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat ze relatief kleiner blijven dan hun neefje, de pleco stomas, meestal maar vijf centimeter in de meeste soorten. Het...

Aquarium decoraties
Aquarium decoraties

Aquarium decoraties

Aquarium decoraties Ben je geïnteresseerd in het aanvullen van je mooie aquarium? Waarom gebruik je geen mooie tankdecoraties? Het kan een kalmerende en belonende hobby zijn om een aquarium te onderhouden en te personaliseren. Je kunt gewoon achterover leunen en...

Aikly Webdesign

100% plantaardig premiumvoer voor bodemvissen

Partners waar wij trots op zijn

Koraalwereld
Black Friday 2021Black Friday 2021
Aikly Webdesign