Drijfplantjes aquarium

Drijfplantjes aquarium

Contents

Zijn levende planten goed voor aquarium?

Drijfplantjes voor in je aquarium kunnen de dynamiek van je bak totaal veranderen. In feite zijn ze onze top-aanbeveling voor aquarianen die de totale aanblik van hun omgeving willen verbeteren.

De reden is duidelijk als je ze in actie ziet.

De beste drijvende aquariumplanten geven je bak een natuurlijk en wild gevoel dat niets anders kan geven.

We bespreken alles wat je moet weten over de beste drijfplanten voor je vissenbak in deze gids. Deze lijst geeft je alle mogelijkheden die nodig zijn om je aquarium naar een hoger niveau te tillen!

Voordelen

Behalve de esthetische aantrekkingskracht die deze planten bieden, zijn er nog verschillende andere voordelen om drijfplanten in je aquarium op te nemen. Het is de moeite waard deze op te merken voor je verder gaat met onze lijst, zodat je kunt beslissen welke plant het beste bij je past.

Schaduw

Omdat deze planten aan het oppervlak drijven, hebben ze invloed op de hoeveelheid licht die in het water komt.

Als je een vis hebt die gewend is op schaduwrijke plaatsen te zijn, kan een drijfplant ervoor zorgen dat ze zich helemaal thuis voelen. Dit houdt ze niet alleen lichamelijk op hun gemak, maar het vermindert ook hun stressniveau.

Het is van cruciaal belang te weten hoeveel licht de beestjes in je bak nodig hebben om goed te gedijen. Sommige kunnen de voorkeur geven aan schaduwrijke plaatsen, terwijl andere de voorkeur geven aan goed verlichte. Houd daar rekening mee als je beslist hoeveel van het oppervlak je je drijfplant wilt laten innemen.

Mysteries van de planten

Drijvende aquariumplanten leveren, net als elke andere plant, talrijke voordelen aan het water. Deze voordelen maken je werk als visverzorger gemakkelijker, en zorgen ook voor een comfortabeler omgeving voor je vissen.

Planten werken als levende filters en verminderen de hoeveelheid afval in het water. Veel eigenaars verachten het omgaan met nitraatgehaltes, maar planten maken het veel gemakkelijker te beheren.

Schuilplaats

Bepaalde drijvende aquariumplanten vormen uitstekende schuilplaatsen voor kleinere vissen. Dit kan veel troost en geborgenheid bieden, wat uiteindelijk tot lagere stressniveaus zal leiden.

Als je vissen hebt die schuw of schichtig zijn, kan elke soort plant helpen ze rustig te houden. In hun natuurlijke habitat verbergen veel van deze vissen zich tussen de begroeiing (wat uiteindelijk het hele doel van een aquarium is).

Een verrukkelijk hapje

Drijvende planten kunnen een smakelijk hapje zijn voor vissen die het grootste deel van hun tijd in het bovenste deel van de bak doorbrengen. Hoewel je niet wilt dat ze de hele plant opeten (dit komt neer op het kiezen van de juiste vissen), zijn een paar knabbeltjes hier en daar altijd welkom.

De meeste omnivore vissen zijn eraan gewend voedingsvariëteit te halen uit de vegetatie in hun natuurlijke omgeving. Aangenomen dat je ze een vrij traditioneel dieet geeft, kunnen de drijfplanten in je aquarium ze extra vitaminen en voedingsstoffen geven.

Minimaal onderhoud

Veel van de drijfplanten op onze lijst vragen heel weinig onderhoud en zijn eenvoudig te verzorgen. Dit is fantastisch want je hoeft geen plantenexpert te zijn om ze te laten werken!

In feite zijn veel van hen winterhard en groeien ze snel. Zelfs als je dat zou willen, zou het moeilijk zijn ze te doden.

We houden van deze eigenschap omdat je je zo meer kunt concentreren op het houden van vissen dan op het onderhoud van planten. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom we in onze eigen aquaria altijd drijvende aquariumplanten gebruiken.

Onze top 13 drijfplantjes voor jou aquarium

Wij hebben verschillende favorieten als je opzoek bent naar drijfplanten voor jou aquarium. Wij hebben ze hieronder in willekeurige volgorde benoemd.

Hoornkruid

Hoornkruid is de eerste op onze lijst. Om verschillende redenen is deze plant een van onze persoonlijke favorieten.

Deze plant is heel gemakkelijk te verzorgen en heeft een mooi uiterlijk. Ze is een populaire keuze bij aquarianen die een beplante bak willen hebben zonder veel gedoe.

We houden van de sfeer die deze plant in een bak schept. Hij heeft een mooie diepgroene kleur die de lichtsituatie in je aquarium helemaal verandert.

De bladeren die aan de dunne stengels ontspruiten hebben ook een wervelend uiterlijk. 

Het is ook een drijfplant die met bijna elke soort gecombineerd kan worden. Uiteraard moet je je huiswerk doen over de vissen die je hebt voor je een aankoop doet, maar deze plant is een vrij veilige gok.

Bij hoornblad is het enige waar je op moet letten de groeisnelheid. Je moet het in de gaten houden omdat je het als drijfplant in je visbak gaat gebruiken. Als je ze langere tijd negeert, kan ze het oppervlak bedekken en apparatuur zoals filters verstoppen.

Drijfplantjes aquarium

Java mos

Java mos is een andere uitstekende drijvende aquariumplant. Veel nieuwe aquarianen denken dat ze alleen geplant kan worden, maar dat is niet het geval.

Als je niet veel tijd wilt besteden aan zorgen over de gezondheid van je plant, is Java mos een uitstekende keuze. Deze plant gedijt in vrijwel elk milieu en kan samenleven met een grote verscheidenheid aan bakgenoten.

Een andere reden voor de populariteit van deze plant is haar verschijning. Hij geeft een verbluffend effect, ongeacht hoe je hem in je bak wilt opnemen.

Deze plant heeft geen wortels en bestaat uit stengels en kleine ovale bladeren. Het kan gesnoeid in vorm gehouden worden om het gewenste effect te krijgen.

Je hebt iets nodig om deze plant aan te verankeren, zodat hij blijft drijven. Een stuk kurk is een veelgebruikt voorwerp dat we aanraden. Dit blijft drijven en biedt een gemakkelijk oppervlak waar het mos zich aan kan hechten.

Drijfplantjes aquarium

Red Root Floater

De Red Root Floater is een ondergewaardeerde drijfplant voor je aquarium. Het zou wel eens onze favoriet kunnen zijn qua esthetiek!

Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is uiterst gemakkelijk te verzorgen. Hij kan gedijen in een breed scala van waterparameters, dus je kunt hem in bijna elke zoetwateraquarium zetten en het zal goed gaan.

De naam komt van het feit dat de bladeren van deze plant onder de juiste omstandigheden bijna helemaal rood kunnen kleuren. De wortels en de bodem van de plant hebben meestal veel rood in zich, maar het zijn de bladeren die ze doen opvallen.

Het belangrijkste wat je moet doen om de bladeren rood te laten kleuren is ze blootstellen aan veel licht. 

We raden deze plant aan aan iedereen die een opvallende look in zijn tuinbeplanting zoekt. Zelfs als je besluit de bladeren groen te laten, vinden we ze er fantastisch uitzien!

Eendenkroos

Eendenkroos is een fascinerende drijvende waterplant die in bijna elke omgeving kan groeien. De kleine blaadjes groeien snel en bedekken het oppervlak in een opvallend groen patroon. Het ziet er van bovenaf cool uit, maar van onderaf is het nog cooler!

Denk na over zijn groeisnelheid en duurzaamheid. Hoewel dit op het eerste gezicht positieve eigenschappen lijken te zijn (en voor velen zijn ze dat ook), maken ze deze plant ook ongeschikt voor bepaalde aquaria.

Eendenkroos is misschien niet de beste keuze als de dieren in je bak veel licht of gemakkelijke toegang tot het oppervlak nodig hebben. Je zult het moeten blijven wegsnoeien om de bak leefbaar te houden. Het is, tenslotte, bijna onmogelijk om eendenkroos helemaal uit je bak te verwijderen.

Als dat geen probleem voor je is, raden we deze plant ten zeerste aan. Hij is gemakkelijk in leven te houden en geeft een unieke aanblik aan elk aquarium.

Eendenkroos

Limnobium

Niet voor niets is de Limnobium ook wel Amazon frogbit genoemd een zeer populaire drijfplant. Ze heeft iets van een mini-lelieblad, wat heel aantrekkelijk en plezierig is om naar te kijken. Als je besluit je hand te proberen te leggen op aquascaping, opent dit een aantal interessante mogelijkheden.

De plant heeft vrij lange wortels die een boeiend effect geven in een bak met een kleine hoeveelheid stroming. De bladeren zijn dik, breed, en betrekkelijk plat.

Dit is weer zo’n onderhoudsarme drijfplant voor je aquarium. Hij gedijt niet alleen in een breed scala van waterparameters, maar is ook eenvoudig te verzorgen. Je hoeft hem niet steeds bij te knippen om deze plant in toom te houden. Hij is heel welopgevoed!

Amazone frogbit is een van de planten die we aanraden voor beginners of aquarianen die zich niet met al het onderhoud willen bezighouden. Sommige mensen willen gewoon planten die er goed uitzien, hun werk doen, en niet veel tijd in beslag nemen (en we geven ze geen ongelijk).

Cabomba

Cabomba is een plant die onderbenut wordt door hen die een stevige drijvende optie zoeken. Daarom vonden we het belangrijk hem op deze lijst te zetten!

Deze plant spreekt ons aan omdat ze een aparte verschijning heeft die andere soorten niet hebben. Hoewel het een onkruid is, heeft het een mooie volle verschijning die fascinerend is om te observeren.

Het is ook een heel gemakkelijke plant om te onderhouden. Je hoeft alleen maar wat in je bak te gieten en te kijken hoe hij blijft drijven! Het kan gedijen in een groot aantal wateromstandigheden en heeft maar een matige hoeveelheid licht nodig om te groeien.

Dit is een goede drijfplant keuze voor aquariums met kleine vissen die schuilplaatsen nodig hebben. Cabomba is ideaal voor beestjes die in hun natuurlijke omgeving gewend zijn zich in vegetatie te verbergen.

Hygrophila difformis

We zijn grote fans van Hygrophila difformis. Deze plant ziet er prachtig uit, of hij nu drijft of in het substraat geworteld is.

Deze plant heeft een onmiskenbare esthetische aantrekkingskracht. Er is iets aan de kleuren van deze plant dat tot leven komt als hij goed belicht wordt. Ze heeft dunne, lange bladeren en een stevige stengel. Zolang het aquarium niet te rommelig wordt, kunnen de stengels uitstekende schuilplaatsen vormen.

Ze heeft een snelle groei, wat een van de belangrijkste dingen is die je als bezitter in de gaten moet houden. Als je hem te lang negeert, zal hij uiteindelijk de bak overnemen.

Dit betekent dat je je bewust moet zijn van de lichtbehoefte van het andere leven in je aquarium. Als hun gezondheid te lijden heeft bij weinig licht, zul je de groei van je waterwisteria beter in de gaten moeten houden.

Waterpest

Waterpest spreekt ons aan omdat ze laagdrempelig is. Het moet niet uitmaken hoeveel ervaring je hebt; deze plant in leven houden moet een fluitje van een cent zijn.

Ze vraagt niet veel licht, wat een goede eigenschap is om in een drijvende aquariumplant te hebben. Hij is ook bestand tegen een breed scala van watertemperaturen, waardoor hij een uitstekende aanwinst is, ongeacht de vissen die je hebt.

Als je hem zijn gang laat gaan, kan hij vrij groot worden, dus zorg ervoor dat je hem bijsnijdt tot hij bij de grootte van je bak past. Bedenk dat dit een van de meest effectieve planten is om je water van zuurstof te voorzien, dus houd daar rekening mee als je beslist hoeveel je er in wilt doen!

Bepaalde vissen kunnen door deze plant aangetrokken worden. Gelukkig is Waterpest vrij veerkrachtig, en de gezondheid van de plant zou niet in gevaar moeten komen als dit gebeurt.

HYDROCOTYLE LEUCOCEPHALA

Dit is een echt gaaf uitziende drijfplant die het aanzicht van je vissenbak helemaal kan veranderen. Hij heeft grote ronde bladeren die iets uit elkaar staan. Hierdoor ontstaat een mooi patroon op het oppervlak van je water, terwijl ze toch nog wat licht doorlaat (tenzij je ze wild laat gaan).

Dit is een van die planten waarbij de hoeveelheid licht die hij krijgt een belangrijke invloed heeft op zijn groeisnelheid. Hoewel dit tot op zekere hoogte voor alle planten geldt, is het vooral waar voor Braziliaans penningkruid.

Je kunt deze plant ook in bloei krijgen als je hem goed verzorgt. Van bovenaf kan dit er absoluut prachtig uitzien!

Rotala indica

Rotala indica is een intrigerende drijvende plant. In tegenstelling tot veel van de andere planten op onze lijst, heeft ze geen bijzonder aquatisch uiterlijk!

Dit maakt hem tot een uitstekende keuze voor wie wat afwisseling in zijn bak zoekt of de standaard plantenkeuzes beu is.

De kleur van de bladeren is uniek voor deze soort. Bovenaan zie je een vrij onopvallend groen uiterlijk dat niet opvalt.

Maar aan de onderkant van deze bladeren begint het interessant te worden.

Vergeleken met de rest van een doorsnee aquarium is de onderkant rozerood, dat veel contrast geeft (vooral onder water). Hoewel dit op het eerste gezicht niet het meest belangrijke voordeel lijkt, verandert dat volkomen als je er beweging aan toevoegt.

Een stroming of een vis die door de bladeren zwemt, creëert dit golfachtige effect van kleur dat je moet zien om het te geloven. Het is wat dit tot een fantastische drijvende aquariumplant maakt, en waarom we hem aan vrienden blijven aanraden.

Het is ook een vrij eenvoudige plant om te verzorgen. Je moet de stengels beschermen en voorzichtig zijn bij het snoeien, maar over het algemeen zouden we dit als een matige moeilijkheidsgraad beoordelen.

Ludwigia Repens

Ludwigia Repens is een prachtige plant die ondergewaardeerd wordt. We ontdekten dat, terwijl veel mensen Staurogyne Repens kennen, niet veel anderen dat doen.

De rode en oranje bladeren bij de top van Ludwigia Repens zijn bijzonder aantrekkelijk. Omdat je hem laat drijven, is er een interessante mengeling van kleuren bij het oppervlak. Dit rood en oranje zit verspreid over de andere groene bladeren, waardoor het een aparte verschijning wordt.

Deze plant is uiterst gemakkelijk te verzorgen. Deze soort gezond houden moet een fluitje van een cent zijn, hoe ervaren je ook bent.

Meestal zijn de mooiste planten ook de moeilijkste om te verzorgen. Dat is in dit geval niet het geval!

Er is maar heel weinig dat je hoeft te doen, zolang je deze plant maar een constante hoeveelheid licht en een voedselrijk ecosysteem van de bak geeft. Natuurlijk is van tijd tot tijd wat snoeiwerk nodig, maar niets ingrijpends.

Water Sprite

Eindelijk hebben we een traditionele drijfplant voor je aquarium. Aquarianen gebruiken al heel lang de Water Sprite, en dat zal niet snel veranderen.

Deze plant biedt een uitstekende dekking voor vissen die regelmatig een schuilplaats nodig hebben. Hij is een populaire aanwinst voor aquaria met kleine of schuwe vissen, omdat hij als een geweldige veiligheidsdeken fungeert en de stress voor alle vissen vermindert.

Hoewel het algemene verzorgingsplan ongecompliceerd is, moet je de groeisnelheid in het oog houden. Deze plant is taai en gaat lang mee, wat geweldig is, maar hij kan soms een beetje uit de hand lopen. Je redt het wel als je je aan een regelmatig snoeischema houdt.

Conclussie

Dit zijn de beste van de beste drijvende aquariumplanten. Er is echt voor elk wat wils met zo veel unieke en interessante verschijningsvormen.

We raden je aan ze eens uit te proberen vanwege hun esthetische aantrekkingskracht en natuurlijke plantenvoordelen. Je zult verkocht zijn als je eenmaal ziet hoe ze het uiterlijk van je aquarium veranderen en hoeveel schoner het water is.

Als je een plant in gedachten hebt die niet op de lijst stond, stuur die dan onze kant op! We willen dat deze suggesties zo behulpzaam mogelijk zijn, en we zouden er in de toekomst graag meer toevoegen.

Click to rate this post!
[Total: 70 Average: 5]
picasso clownvis
Picasso Clownvis

Picasso Clownvis

De Picasso Clownvis: Net als een aantal anderen werd ik me voor mijzelf meer bewust van de Clownvis door de wondere wereld van Disney en hun film 'Finding Nemo'. Het zien van de levendige levendige kleuren van Nemo heeft me echt verliefd gemaakt! We hebben deze...

Axolotl
Axolotl

Axolotl

De Axolotl: een nieuwe exotische bewoner van jouw aquarium Ben jij op zoek naar een nieuwe aanwinst voor jouw aquarium? Heb je wel genoeg mooie vissen en ben je eens op zoek naar iets anders? Dan is de Axolotl een perfect idee voor jou. Om de bevolking van jouw...

Aquascaping
Aquascaping

Aquascaping

Aquascaping Het is niet moeilijk om aquascaping te leren. Net als elke andere passie kost het tijd, inzet en uitgebreid onderzoek. We zullen proberen de basiskennis van aquascaping in beeld te brengen, van het opstellen van eenvoudige principes en regels voor...

Aquarium boeken
Aquarium boeken

Aquarium boeken

Aquarium boeken Wij hebben een lijst samengesteld van alle boeken die handig kunnen zijn als jij wil beginnen met een Aquarium. In deze boeken kan je uitleg vinden over hoe je kan beginnen met een aquarium, meer leren over de verschillende vissen en uitleg hoe je...

Guppy's
Guppy’s

Guppy’s

Guppy's Guppy's zijn al generaties lang een belangrijk onderdeel in de aquariumhobby. Deze vissen komen oorspronkelijk uit tropische poelen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied en zijn nu verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan soorten. Veel guppy keepers...

Antennebaarsje
Antennebaarsje

Antennebaarsje

Antennebaarsje Het Antennebaarsje, ook wel bekend als de mikrogeophagus ramirezi, is een mooie aanvulling op een rustige gemeenschapstank. In tegenstelling tot veel andere cichlidensoorten is de mikrogeophagus ramirezi een rustig lid van de gemeenschap. Deze vissen...

corydoras paleatus
Corydoras paleatus

Corydoras paleatus

Corydoras paleatus Corydoras paleatus is een kleine, rustige vis die de bodem van je bak schoon kan houden. Een andere gewoonte die ze hebben is om naar hun baasjes te "knipogen"; de ogen kunnen ze heen en weer kantelen zonder hun hoofd te bewegen. Net als andere...

corydoras julii
Julii Corydoras

Julii Corydoras

Corydoras Julii Julii Corys zijn schattige bodembewoners die je tank schoonmaken. Maar elke vis die deze kleine meerval probeert door te slikken, staat voor een pijnlijke verrassing. Deze soort heeft het vermogen om het oog te laten draaien, waardoor het de...

Ancistrus
Ancistrus

Ancistrus

Ancistrus: Er zijn veel soorten Ancistrus, en verschillende zijn prominent aanwezig in de aquariumhobby. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat ze relatief kleiner blijven dan hun neefje, de pleco stomas, meestal maar vijf centimeter in de meeste soorten. Het...

Aquarium decoraties
Aquarium decoraties

Aquarium decoraties

Aquarium decoraties Ben je geïnteresseerd in het aanvullen van je mooie aquarium? Waarom gebruik je geen mooie tankdecoraties? Het kan een kalmerende en belonende hobby zijn om een aquarium te onderhouden en te personaliseren. Je kunt gewoon achterover leunen en...

Aikly Webdesign

100% plantaardig premiumvoer voor bodemvissen

Partners waar wij trots op zijn

Koraalwereld
Black Friday 2021Black Friday 2021
Aikly Webdesign