Contents
Ancistrus:
Er zijn veel soorten Ancistrus, en verschillende zijn prominent aanwezig in de aquariumhobby. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat ze relatief kleiner blijven dan hun neefje, de pleco stomas, meestal maar vijf centimeter in de meeste soorten. Het hebben van een vegetatiedieet, dat voornamelijk uit algen bestaat, maakt ze ook een ideale aanvulling op het aquarium: het zijn geweldige tankcleaners die het substraat van je aquarium dagelijks “stofzuigen”. Het is een rustige en gezellige vis, die mooi in een gezelschapsbak past. De ancistrus is niet alleen een makkelijke vis om voor te zorgen, hij is ook uniek in zijn verschijning en leuk om naar te kijken.
Aanbevolen tankparameters
Temperatuur:
23°-27° C
Ph:
8-8.4
Minimale tankgrootte:
minimaal 150 liter
Tankopstelling:
Zoetwater
Zorgrichtlijnen
Zorgniveau:
Laag
Geschikt als eerste vis:
Ja
Kosten:
€4-€12
Levensduur:
5 jaar
Dieet:
Herbivoor
Sociaal gedrag:
Rustig
Oorsprong:
Amazon
Gemiddelde grootte volwassen vis:
12 cm
Gemiddelde inkoopgrootte:
5 cm
Oorsprong
De Ancistrus vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika, voornamelijk in het snelstromende water van het Amazonegebied. Ze zijn ook te vinden in andere delen van Zuid- en Midden-Amerika, waaronder Panama.
Kleuren en markeringen
Ancistrus is een van de kleinste meervallen die maar 5 tot 12 centimeter groot is. Ze zijn bruin, groen of grijs met witte of gele vlekken; sommige hebben ongelijke kleuren, met lichtere en donkerdere vlekken op verschillende delen van hun lichaam. De meeste hebben een lichtere buik en een donkerdere rug (met uitzondering van de albino Bristlenose, die meestal wit is). Deze soort heeft een ongebruikelijk uiterlijk, met benige platen, een plat, vet lichaam en een brede kop met een “onderbeet” naar de onderkaak toe.
De Aquariumvrienden
Elke rustige vis is een prima bakmaatje voor Bristlenose Plecos (Ancistrus), en kan samen met andere algeneters, zoals slakken of grazende vissen, worden gehouden. Ze zijn geweldig voor gemeenschappelijke tanks met soorten als Neon Tetras, Platys, Guppys, en meer. Sommige aquarianen koppelen ze zelfs aan bekende agressors, zoals bettas of Afrikaanse cichliden.
Ancistrus omgeving en Verzorging
Natuurlijk geeft Ancistrus de voorkeur aan water dat goed belucht is met een soort stroming. Omdat zij de bodembewoners zijn, zorg er dan ook voor dat ze voldoende decoraties hebben zoals drijfhout, wortels, planten en grotten hebben om zich overdag in te verstoppen. Ze zijn nachtvissen en eten het liefst ’s nachts. Drijfhout kan zorgen voor een goed substraat waarop algen consequent groeien, waardoor Bristlenose Plecos voldoende voedsel krijgt. Hoewel het herbivoren zijn, zullen ze geen schade toebrengen aan levende planten.
Bristlenose Pleco’s doen het goed in een bak van 150 liter of meer en kunnen een breed scala aan watercondities aan, van zacht en zuur tot hard en alkalisch.
Ancistrus Dieet en Voeding
Ancistrus (Bristlenose Pleco’s) zijn herbivoren, die voornamelijk algen eten, zodat algen of spirulinawafels het beste één of twee keer per dag kunnen worden gevoed. Ook korrels, vlokken of bloedwormen zijn goed, terwijl af en toe plakjes courgette of spinazie goede traktaties zijn. Zorg er wel voor dat ze nooit overvoerd worden. Goed gevoede pleco’s hebben een mooie kleur, dus het is gemakkelijk te zien wanneer ze aan hun voedingsbehoeften voldoen. Zoals alle meervallen zal ook Bristlenose Pleco een deel van zijn tijd doorbrengen met het foerageren door het algen- en andere detritus-substraat; dit is natuurlijk een groot pluspunt, want het resulteert in een veel schoner aquarium.
Geslachtsverschil
Deze soort is relatief gemakkelijk te kweken, en het is ook vrij eenvoudig om het geslacht te bepalen. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben vlezige tentakels, die Bristlenose worden genoemd, maar de mannetjes zijn meestal groter, hebben snorharen en hebben grotere haren. De borsten van de mannetjes zitten op hun kop, terwijl de vrouwtjes op de snuit zitten. Mannetjes hebben ook stekels op hun vinnen.
Ancistrus kweken
De kweekomstandigheden zijn vrij eenvoudig; in feite is de normale leefomgeving van de tank bijna ideaal. Om de paring aan te moedigen kun je echter grotten of drijfhout toevoegen aan het leefgebied van de Ancistrus Als de mannetjes eenmaal gerijpt zijn, zullen ze aanspraak maken op het territorium dat het meest geschikt is om te paaien.
De volgende stap is dat het vrouwtje aankomt en haar eieren legt in de paartijd. Het is het beste om een 75% verandering in het water te maken om de paring te bevorderen; hun natuurlijke paartijd is tijdens het regenseizoen in de Amazone en een verandering in het water kan het paringsgedrag stimuleren (november komt het best overeen met de natuurlijke timing van het paartijdstip). Het mannetje zal zijn territorium verdedigen tegen de rest van de mannetjes totdat de partner uiteindelijk opduikt. Vaak zorgen gevechten tussen mannetjes ervoor dat hun borstelharen in de war raken.
Eenmaal klaar om te broeden, legt het vrouwtje haar eieren in het territorium van het mannetje. De eitjes worden geplakt op harde oppervlakken zoals drijfhout, grotplafonds, pvc-buizen of een geschikte tankversiering. Het mannetje bewaart het broedgebied 5 tot 10 dagen om de eitjes uit te laten komen.
Meer lezen?
Bekijk onze artikelen lijst.
Of ga je direct naar: Algeneters, Aquascaping, Gyppy's, Aquarium decoraties, Voederautomaten.