Contents
Corydoras Julii
Julii Corys zijn schattige bodembewoners die je tank schoonmaken. Maar elke vis die deze kleine meerval probeert door te slikken, staat voor een pijnlijke verrassing. Deze soort heeft het vermogen om het oog te laten draaien, waardoor het de uitstraling van een knipoog. Hierdoor vinden de vissers deze vis vaak erg vermakelijk.
Aanbevolen tankparameters
Temperatuur:
23°-27° C
Ph:
6.8-7.8
Minimale tankgrootte:
minimaal 40 liter
Tankopstelling:
Zoetwater
Zorgrichtlijnen
Zorgniveau:
Laag
Geschikt als eerste vis:
Ja
Kosten:
€5-€7,50
Levensduur:
5 jaar
Dieet:
Omnivore
Sociaal gedrag:
Rustig
Oorsprong:
Amazon
Gemiddelde grootte volwassen vis:
12 cm
Gemiddelde inkoopgrootte:
5 cm
Oorsprong
De Corydoras julii is oorsprongelijk uit het lagere Amazonegebied, voornamelijk de Parnaíba-rivier van Brazilië, en komt voor in overstroomde bosgebieden, maar ook in kreken en kleine zijrivieren. Het wordt vaak verward met Corydoras trilineatus, een soort die in de bovenloop van de Amazone voorkomt.
De Julii-regio is niet commercieel zwaar bevist, dus de meeste winkels hebben geen echte Julii Corys. Hoewel het vrij gebruikelijk is om Corydoras trilineatus ten onrechte als Corydoras julii te bestempelen, wordt echte julii cory slechts af en toe in viswinkels te koop aangeboden door middel van hobbykweek.
Kleuren en markeringen
Veel eigenaren die denken dat ze de julii cory, Corydoras julii, mee naar huis hebben genomen, hebben per ongeluk Corydoras trilineatus gekocht. Julii Corys zijn kleiner en steviger, met een kortere kop en een ronde snuit. Ze hebben ook kleine, geïsoleerde vlekken, terwijl Corydoras trilineatus vlekken heeft die de neiging hebben om zich te verbinden met een netvormig patroon; dit is vooral te merken aan het hoofd.
Net als andere soorten cory is het lichaam zilvergrijs. Een donkere zigzagstrip loopt langs de zijdelingse lijn van de kieuwen naar de staart. Boven en onder deze donkere lijn is een gedeelte dat niet gevlekt is, daarbuiten zijn veel kleine donkere vlekjes van verschillende grootte. Op het lichaam zijn sommige van deze vlekken met elkaar verbonden tot korte lijnen, maar op de kop zijn de vlekken duidelijk gescheiden, een kenmerk dat deze soort onderscheidt van vergelijkbare corys.
De rugvin is transparant met een grote zwarte vlek op de bovenvin die niet tot in het lichaam reikt. De staartvin heeft verticale rijen donkerbruine vlekken die het uiterlijk van strepen geven. In plaats van schubben heeft deze soort overlappende harde platen, die bekend staan als schubben; vandaar de naam gepantserde meerval.
De Aquariumvrienden
Net als veel van de leden van het geslacht Corydoras moet deze soort in een school van minstens vier of meer worden gehouden. Ze kunnen goed overweg met andere kleine meervallen, maar ook met kleine, vreedzame vissen. Mogelijke tankmates zijn kleine tetra-familieleden, danios, rasbora’s, dwergcichliden, maar ook kleine gemeenschapsvissen. Vermijd elke grote of agressieve vis.
Corydoras Julii omgeving en Verzorging
Juliis is weinig veeleisend en tolereert een reeks aan waterparameters. Water kan licht zuur tot licht alkalisch zijn, met een zachte tot middelharde waterhardheid. Ze zijn echter wel gevoelig voor slecht onderhouden tanks, vooral die met een vuil substraat en weinig veranderingen in het water, met als gevolg een verslechterende waterchemie. Het water moet goed gefilterd en van zuurstof voorzien worden.
Het substraat moet zacht zijn, omdat deze vis de bodem aan het doorzoeken is naar stukjes voedsel. Het is geschikt voor zand of klein, zeer glad grind. Drijfhout is aan te bevelen, net als alles wat als (decoraties) schuilplaats kan dienen. Er zijn ook planten nodig; drijvende planten kunnen worden gebruikt om de verlichting te dimmen, want deze soort houdt niet van fel licht.
Dieet en Voeding
De Julii Corydora’s zal het meeste voedsel accepteren, deze soort zal in wezen alles consumeren wat op de bodem valt. Maar stel dat ze niet genoeg te eten krijgen. Het is niet ongebruikelijk dat kleine bodembewonende meervallen verhongeren voordat hun eigenaar het herkent. Om er zeker van te zijn dat ze een goed dieet krijgen, gebruik je als primaire voeding zinktabletten of pellets. Levend voedsel, zoals pekelkreeftjes, daphnia’s en bloedwormen, kunnen via een tang naar de bodem worden gebracht om hun dieet aan te vullen. Omdat ze nachtelijk zijn, wordt het voer bij voorkeur vlak voor het uitdoen van de lichten gegeven.
Geslachtsverschil
Net als bij anderen kunnen seksuele verschillen het beste worden bepaald door van bovenaf te kijken. In het lichaam zal de vrouw meer rond en breder zijn dan de man. Over het geheel genomen is het vrouwtje groter en als het vol met eitjes zit, ziet het er in vergelijking met het mannetje merkbaar mollig uit.
Julii Corydoras kweken
Het kweken van de julii is typisch voor andere corysoorten. Een kweekbak is aan te raden, omdat de ouders graag hun eieren opeten en bakken, dus is het noodzakelijk om de ouders van de eieren te scheiden nadat de kuitschieters hebben plaatsgevonden. Als het kuitschieten in de kweekbak plaatsvindt, kunnen de volwassenen terug naar de hoofdtank en de eieren die in de kweekbak zijn achtergebleven om uit te komen en te groeien.
Gebruik heel fijn, glad grind of zand als substraat. De kale bodem is ook geschikt. Het water moet zacht zijn met een licht zure tot neutrale pH (6,5 tot 7,0) en een temperatuur van ongeveer 24 graden C. Filteren is belangrijk, maar het moet zacht zijn. De Sponge Filter werkt goed voor dit type van uitgroei-installatie. Zorg voor javamos.
Houd er rekening mee dat deze soort gemakkelijk kruist met Corydoras trilineatus, wat al dan niet wenselijk is. Sommigen vinden dat de kruising van de soort de bloedlijnen afbreekt, terwijl anderen de kruising van de soort een interessante optie vinden. Gebruik groepen waarin meer mannetjes dan vrouwtjes zitten wanneer je deze soort probeert te kweken. Een verhouding van minstens twee tot vier mannetjes per vrouwtje is aan te bevelen.
Als de buik van het vrouwtje merkbaar is opgezwollen met eitjes, maak dan een 50 procent waterverversing met zeer zacht water, wat een paar graden koeler is dan het water dat al in de bak zit. Dit zal helpen om het kuitschieten op gang te brengen. Als er geen kuitschieten is, ga dan verder met de dagelijkse grote waterverversingen zoals hierboven beschreven. Het verhogen van de beluchting zal ook helpen bij het triggeren van de spawning.
Het kuitschieten begint met een verhoogde activiteit, waarna de mannetjes de vrouwtjes actief gaan achtervolgen. Zodra het vrouwtje het mannetje accepteert, neemt ze een “T-positie” aan waarin het vrouwtje met haar hoofd tegen het middelste gedeelte van het mannetje wordt geplaatst. Het mannetje klemt de vrouwelijke weerhaken met haar borstvinnen, terwijl het vrouwtje met haar bekkenvinnen een mandje vormt. In deze mand gaat ze maximaal vier eitjes leggen. Men gelooft dat het sperma van het mannetje door de kieuwen van het vrouwtje gaat en naar de bevruchte eitjes wordt geleid. Zodra de eitjes bevrucht zijn, zal het vrouwtje een gewenste plek vinden en het eitje vastmaken. Dit proces gaat door totdat er 100 tot 150 eitjes zijn gelegd.
Volwassen julii corys beschermen of verzorgen de eitjes niet meer als ze eenmaal zijn gelegd. Als ze in de paaitank blijven liggen, consumeren de ouders de eitjes. Om de eieren met succes uit te broeden en op te kweken, is het nodig om de eieren te scheiden van de volwassen vissen.
Een andere uitdaging voor de eitjes is een schimmelinfectie. Voeg een paar druppels methyleenblauw toe aan het water om de kans op verlies van de eitjes aan de schimmel te verkleinen. Let op en verwijder de eitjes die een schimmel ontwikkelen, of de schimmel verspreidt zich en doodt alle eitjes. Vuurgarnalen kunnen in de bak worden bewaard omdat ze rotte eitjes eten terwijl ze gezonde eitjes met rust laten.
De eitjes komen na drie tot vijf dagen uit en moeten vers uitgebroede pekelkreeftjes, microwormen of rotiferen worden gevoerd. Zeer fijn voer is ook een optie, maar zoals bij elk voedsel is het belangrijk om de onbehandelde porties zo snel mogelijk te verwijderen. Elke verslechtering van de waterchemie is waarschijnlijk fataal voor jonge.
Meer lezen?
Bekijk onze artikelen lijst.
Of ga je direct naar: Algeneters, Aquascaping, Gyppy's, Aquarium decoraties, Voederautomaten.