Julii Corydoras

corydoras julii

Contents

Corydoras Julii

Julii Corys zijn schattige bodembewoners die je tank schoonmaken. Maar elke vis die deze kleine meerval probeert door te slikken, staat voor een pijnlijke verrassing. Deze soort heeft het vermogen om het oog te laten draaien, waardoor het de uitstraling van een knipoog. Hierdoor vinden de vissers deze vis vaak erg vermakelijk.

Aanbevolen tankparameters
Waardes

Temperatuur:

23°-27° C

Ph:

6.8-7.8

Minimale tankgrootte:

minimaal 40 liter

Tankopstelling:

Zoetwater

Zorgrichtlijnen

Zorgniveau:

Laag

Geschikt als eerste vis:

Ja

Kosten:

€5-€7,50

Levensduur:

5 jaar

Dieet:

Omnivore

Sociaal gedrag:

Rustig

Oorsprong:

Amazon

Gemiddelde grootte volwassen vis:

12 cm

Gemiddelde inkoopgrootte:

5 cm

Oorsprong

De Corydoras julii is oorsprongelijk uit het lagere Amazonegebied, voornamelijk de Parnaíba-rivier van Brazilië, en komt voor in overstroomde bosgebieden, maar ook in kreken en kleine zijrivieren. Het wordt vaak verward met Corydoras trilineatus, een soort die in de bovenloop van de Amazone voorkomt.

De Julii-regio is niet commercieel zwaar bevist, dus de meeste winkels hebben geen echte Julii Corys. Hoewel het vrij gebruikelijk is om Corydoras trilineatus ten onrechte als Corydoras julii te bestempelen, wordt echte julii cory slechts af en toe in viswinkels te koop aangeboden door middel van hobbykweek.

Kleuren en markeringen

Veel eigenaren die denken dat ze de julii cory, Corydoras julii, mee naar huis hebben genomen, hebben per ongeluk Corydoras trilineatus gekocht. Julii Corys zijn kleiner en steviger, met een kortere kop en een ronde snuit. Ze hebben ook kleine, geïsoleerde vlekken, terwijl Corydoras trilineatus vlekken heeft die de neiging hebben om zich te verbinden met een netvormig patroon; dit is vooral te merken aan het hoofd.

Net als andere soorten cory is het lichaam zilvergrijs. Een donkere zigzagstrip loopt langs de zijdelingse lijn van de kieuwen naar de staart. Boven en onder deze donkere lijn is een gedeelte dat niet gevlekt is, daarbuiten zijn veel kleine donkere vlekjes van verschillende grootte. Op het lichaam zijn sommige van deze vlekken met elkaar verbonden tot korte lijnen, maar op de kop zijn de vlekken duidelijk gescheiden, een kenmerk dat deze soort onderscheidt van vergelijkbare corys.

De rugvin is transparant met een grote zwarte vlek op de bovenvin die niet tot in het lichaam reikt. De staartvin heeft verticale rijen donkerbruine vlekken die het uiterlijk van strepen geven. In plaats van schubben heeft deze soort overlappende harde platen, die bekend staan als schubben; vandaar de naam gepantserde meerval.

Ancistrus

De Aquariumvrienden

Net als veel van de leden van het geslacht Corydoras moet deze soort in een school van minstens vier of meer worden gehouden. Ze kunnen goed overweg met andere kleine meervallen, maar ook met kleine, vreedzame vissen. Mogelijke tankmates zijn kleine tetra-familieleden, danios, rasbora’s, dwergcichliden, maar ook kleine gemeenschapsvissen. Vermijd elke grote of agressieve vis.

Corydoras Julii omgeving en Verzorging

Juliis is weinig veeleisend en tolereert een reeks aan waterparameters. Water kan licht zuur tot licht alkalisch zijn, met een zachte tot middelharde waterhardheid. Ze zijn echter wel gevoelig voor slecht onderhouden tanks, vooral die met een vuil substraat en weinig veranderingen in het water, met als gevolg een verslechterende waterchemie. Het water moet goed gefilterd en van zuurstof voorzien worden.

Het substraat moet zacht zijn, omdat deze vis de bodem aan het doorzoeken is naar stukjes voedsel. Het is geschikt voor zand of klein, zeer glad grind. Drijfhout is aan te bevelen, net als alles wat als (decoraties) schuilplaats kan dienen. Er zijn ook planten nodig; drijvende planten kunnen worden gebruikt om de verlichting te dimmen, want deze soort houdt niet van fel licht.

Dieet en Voeding

De Julii Corydora’s zal het meeste voedsel accepteren, deze soort zal in wezen alles consumeren wat op de bodem valt. Maar stel dat ze niet genoeg te eten krijgen. Het is niet ongebruikelijk dat kleine bodembewonende meervallen verhongeren voordat hun eigenaar het herkent. Om er zeker van te zijn dat ze een goed dieet krijgen, gebruik je als primaire voeding zinktabletten of pellets. Levend voedsel, zoals pekelkreeftjes, daphnia’s en bloedwormen, kunnen via een tang naar de bodem worden gebracht om hun dieet aan te vullen. Omdat ze nachtelijk zijn, wordt het voer bij voorkeur vlak voor het uitdoen van de lichten gegeven.

Geslachtsverschil

Net als bij anderen kunnen seksuele verschillen het beste worden bepaald door van bovenaf te kijken. In het lichaam zal de vrouw meer rond en breder zijn dan de man. Over het geheel genomen is het vrouwtje groter en als het vol met eitjes zit, ziet het er in vergelijking met het mannetje merkbaar mollig uit.

Julii Corydoras kweken

Het kweken van de julii is typisch voor andere corysoorten. Een kweekbak is aan te raden, omdat de ouders graag hun eieren opeten en bakken, dus is het noodzakelijk om de ouders van de eieren te scheiden nadat de kuitschieters hebben plaatsgevonden. Als het kuitschieten in de kweekbak plaatsvindt, kunnen de volwassenen terug naar de hoofdtank en de eieren die in de kweekbak zijn achtergebleven om uit te komen en te groeien.

Gebruik heel fijn, glad grind of zand als substraat. De kale bodem is ook geschikt. Het water moet zacht zijn met een licht zure tot neutrale pH (6,5 tot 7,0) en een temperatuur van ongeveer 24 graden C. Filteren is belangrijk, maar het moet zacht zijn. De Sponge Filter werkt goed voor dit type van uitgroei-installatie. Zorg voor javamos.

Houd er rekening mee dat deze soort gemakkelijk kruist met Corydoras trilineatus, wat al dan niet wenselijk is. Sommigen vinden dat de kruising van de soort de bloedlijnen afbreekt, terwijl anderen de kruising van de soort een interessante optie vinden. Gebruik groepen waarin meer mannetjes dan vrouwtjes zitten wanneer je deze soort probeert te kweken. Een verhouding van minstens twee tot vier mannetjes per vrouwtje is aan te bevelen.

Als de buik van het vrouwtje merkbaar is opgezwollen met eitjes, maak dan een 50 procent waterverversing met zeer zacht water, wat een paar graden koeler is dan het water dat al in de bak zit. Dit zal helpen om het kuitschieten op gang te brengen. Als er geen kuitschieten is, ga dan verder met de dagelijkse grote waterverversingen zoals hierboven beschreven. Het verhogen van de beluchting zal ook helpen bij het triggeren van de spawning.

Het kuitschieten begint met een verhoogde activiteit, waarna de mannetjes de vrouwtjes actief gaan achtervolgen. Zodra het vrouwtje het mannetje accepteert, neemt ze een “T-positie” aan waarin het vrouwtje met haar hoofd tegen het middelste gedeelte van het mannetje wordt geplaatst. Het mannetje klemt de vrouwelijke weerhaken met haar borstvinnen, terwijl het vrouwtje met haar bekkenvinnen een mandje vormt. In deze mand gaat ze maximaal vier eitjes leggen. Men gelooft dat het sperma van het mannetje door de kieuwen van het vrouwtje gaat en naar de bevruchte eitjes wordt geleid. Zodra de eitjes bevrucht zijn, zal het vrouwtje een gewenste plek vinden en het eitje vastmaken. Dit proces gaat door totdat er 100 tot 150 eitjes zijn gelegd.

Volwassen julii corys beschermen of verzorgen de eitjes niet meer als ze eenmaal zijn gelegd. Als ze in de paaitank blijven liggen, consumeren de ouders de eitjes. Om de eieren met succes uit te broeden en op te kweken, is het nodig om de eieren te scheiden van de volwassen vissen.

Een andere uitdaging voor de eitjes is een schimmelinfectie. Voeg een paar druppels methyleenblauw toe aan het water om de kans op verlies van de eitjes aan de schimmel te verkleinen. Let op en verwijder de eitjes die een schimmel ontwikkelen, of de schimmel verspreidt zich en doodt alle eitjes. Vuurgarnalen kunnen in de bak worden bewaard omdat ze rotte eitjes eten terwijl ze gezonde eitjes met rust laten.

De eitjes komen na drie tot vijf dagen uit en moeten vers uitgebroede pekelkreeftjes, microwormen of rotiferen worden gevoerd. Zeer fijn voer is ook een optie, maar zoals bij elk voedsel is het belangrijk om de onbehandelde porties zo snel mogelijk te verwijderen. Elke verslechtering van de waterchemie is waarschijnlijk fataal voor jonge.

Meer lezen?

Bekijk onze artikelen lijst.

Of ga je direct naar: Algeneters, Aquascaping, Gyppy's, Aquarium decoraties, Voederautomaten.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
picasso clownvis
Picasso Clownvis

Picasso Clownvis

De Picasso Clownvis: Net als een aantal anderen werd ik me voor mijzelf meer bewust van de Clownvis door de wondere wereld van Disney en hun film 'Finding Nemo'. Het zien van de levendige levendige kleuren van Nemo heeft me echt verliefd gemaakt! We hebben deze...

Drijfplantjes aquarium
Drijfplantjes aquarium

Drijfplantjes aquarium

Zijn levende planten goed voor aquarium? Drijfplantjes voor in je aquarium kunnen de dynamiek van je bak totaal veranderen. In feite zijn ze onze top-aanbeveling voor aquarianen die de totale aanblik van hun omgeving willen verbeteren. De reden is duidelijk als je...

Axolotl
Axolotl

Axolotl

De Axolotl: een nieuwe exotische bewoner van jouw aquarium Ben jij op zoek naar een nieuwe aanwinst voor jouw aquarium? Heb je wel genoeg mooie vissen en ben je eens op zoek naar iets anders? Dan is de Axolotl een perfect idee voor jou. Om de bevolking van jouw...

Aquascaping
Aquascaping

Aquascaping

Aquascaping Het is niet moeilijk om aquascaping te leren. Net als elke andere passie kost het tijd, inzet en uitgebreid onderzoek. We zullen proberen de basiskennis van aquascaping in beeld te brengen, van het opstellen van eenvoudige principes en regels voor...

Aquarium boeken
Aquarium boeken

Aquarium boeken

Aquarium boeken Wij hebben een lijst samengesteld van alle boeken die handig kunnen zijn als jij wil beginnen met een Aquarium. In deze boeken kan je uitleg vinden over hoe je kan beginnen met een aquarium, meer leren over de verschillende vissen en uitleg hoe je...

Guppy's
Guppy’s

Guppy’s

Guppy's Guppy's zijn al generaties lang een belangrijk onderdeel in de aquariumhobby. Deze vissen komen oorspronkelijk uit tropische poelen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied en zijn nu verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan soorten. Veel guppy keepers...

Antennebaarsje
Antennebaarsje

Antennebaarsje

Antennebaarsje Het Antennebaarsje, ook wel bekend als de mikrogeophagus ramirezi, is een mooie aanvulling op een rustige gemeenschapstank. In tegenstelling tot veel andere cichlidensoorten is de mikrogeophagus ramirezi een rustig lid van de gemeenschap. Deze vissen...

corydoras paleatus
Corydoras paleatus

Corydoras paleatus

Corydoras paleatus Corydoras paleatus is een kleine, rustige vis die de bodem van je bak schoon kan houden. Een andere gewoonte die ze hebben is om naar hun baasjes te "knipogen"; de ogen kunnen ze heen en weer kantelen zonder hun hoofd te bewegen. Net als andere...

Ancistrus
Ancistrus

Ancistrus

Ancistrus: Er zijn veel soorten Ancistrus, en verschillende zijn prominent aanwezig in de aquariumhobby. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat ze relatief kleiner blijven dan hun neefje, de pleco stomas, meestal maar vijf centimeter in de meeste soorten. Het...

Aquarium decoraties
Aquarium decoraties

Aquarium decoraties

Aquarium decoraties Ben je geïnteresseerd in het aanvullen van je mooie aquarium? Waarom gebruik je geen mooie tankdecoraties? Het kan een kalmerende en belonende hobby zijn om een aquarium te onderhouden en te personaliseren. Je kunt gewoon achterover leunen en...

Aikly Webdesign

100% plantaardig premiumvoer voor bodemvissen

Partners waar wij trots op zijn

Koraalwereld
Black Friday 2021Black Friday 2021
Aikly Webdesign