Mandarijn pitvis

Mandarijn Pitvis

Contents

Mandarijn Pitvis:

De glorieuze Mandarijn pitvis is meer algemeen bekend als Gestreepte Mandarijn of Blauwe Mandarijn. Ze zien er geweldig uit met een mix van blauwe, oranje en groene kleuren.

De mannetjes zijn te onderscheiden van de vrouwtjes door hun langere eerste ruggengraat en zijn meestal iets zwaarder. Ze zijn naar onze mening een van de meest fascinerende en mooie vissen die beschikbaar zijn voor aquarianen in huis.

Als je naar deze schattige kleine zoutwatervis kijkt, zou je denken dat het een makkelijke eerste vis zou zijn om te kopen. Ze hebben echter wel een goed gevestigd rifaquarium nodig om te kunnen overleven. Ze hebben veel rotsen, zand en voldoende schuilplaatsen nodig, en ze moeten minstens 110 liter groot zijn.

Ze zijn niet al te agressief, maar de mannetjes zullen de concurrentie aangaan met de andere Mandarijn pitvissen.

Ze kunnen niet overleven als ze in kleinere tanks worden gehouden met weinig tot geen schuilplaatsen en geen natuurlijke voedselbronnen. Het dieet is de nummer één moordenaar van de vissen in het huisaquarium.

Aanbevolen tankparameters
Waardes

Temperatuur:

22°-26° C

Ph:

8-8.4

Minimale tankgrootte:

minimaal 110 liter

Tankopstelling:

Zoutwater

Zorgrichtlijnen

Zorgniveau:

Gemiddeld

Geschikt als eerste vis:

Nee

Kosten:

€25-€50

Levensduur:

3 tot 5 jaar

Dieet:

Carnivore

Sociaal gedrag:

Rustig

Oorsprong:

Filipijnen, Australië

Gemiddelde grootte volwassen vis:

10 cm

Gemiddelde inkoopgrootte:

5 cm

Aquarium decoratie:

Rotsen, zand en schuilplaatsen

Wat kost een Mandarijn Pitvis

Deze vissen zijn meestal verkrijgbaar in de meeste dierenwinkels en aquariumwinkels. De gemiddelde prijs van deze vis is ongeveer €30, terwijl andere Mandarijnen zoals de gevlekte Mandarijn iets meer kosten.

Als je een Blauwe Mandarijn Pitvis koopt, kijk dan of er in de winkel borden staan waarop staat dat hij goed is gevoerd. Een goede ronde buik en een all-around gezond uiterlijk zou laten zien dat ze goed gevoed zijn.

Veel winkels hebben moeite om ze te voeden met het voedzame voedsel dat ze nodig hebben, dus er zijn veel slechte vissen te vinden. Dit wil niet zeggen dat alle winkels zo zijn, veel van hen hebben een aantal mooie vissen te zien en te koop. Vraag wat ze hebben gegeten als ze in voorraad zijn, zorg er dan voor dat je een soortgelijke voedselbron in je huisaquarium.

Mandarijn Pitvis

Is de Mandarijn vis giftig?

Mensen vragen ons soms of deze vissen giftig zijn, en het antwoord is-ja!

Mandarijn Pitvissen zitten vol met kleine stekeltjes die klaar zijn om gif te injecteren in iedereen die ze probeert te pakken of, nog belangrijker, op te eten. Dit klinkt misschien drastisch, maar vergeet niet dat lokale vissers vis zullen vangen in de beschutte lagunes en riffen in de Stille Oceaan, en, net als veel andere koralen, worden vissen gegeten als een basisdieet voor de lokale bevolking.

Nogmaals, laat dit je niet afschrikken om een van die prachtige vissen te houden.

De Mandarijn is een van de twee vissen in de wereld die hun eigen spectaculaire en opvallende blauwe kleuren kunnen produceren. 

Filter opties

Wat voor soort filtratieapparaat moet worden gebruikt voor deze vis?
Er zijn verschillende keuzes voor waterfilter installaties, afhankelijk van de grootte van de bak en de hoeveelheid vissen die erin zitten. Hoe effectiever de filter, des te minder wateraanpassingen je zou moeten maken. Ook dit is weer afhankelijk van de hoeveelheid vis in het aquarium.

Het is aan te raden om één van de drie meest voorkomende filters te gebruiken voor je aquarium met deze vissen.

Beste filter tot 100 liter

Beste filter voor grotere aquariums

Eten

Wat is het beste eten in Mandarijn Vissen?
Ze voeden zich met peulen in de oceaan (amphipods en roeipootkreeften). Helaas verhongeren ze vaak in het aquarium door gebrek aan voedsel in het aquarium. Het is erg moeilijk om ze de juiste gezonde voeding te geven.

Daarom is het zo belangrijk om ze in een goed onderhouden rifaquarium te plaatsen om ervoor te zorgen dat ze gedurende de dag een regelmatige aanvoer van voedsel hebben om op te halen.

In het aquarium kunnen ze zich voeden met verschillende vitaminerijke voedingsmiddelen zoals levende pekelkreeftjes, levende zwarte wormen en natuurlijke prooien op levend gesteente. Voor deze vissoorten zijn nu vlokkenvoeders, korrels en droogvoer beschikbaar, die zorgen voor een gezonde voeding, maar die niet als hoofdvoeder worden gebruikt.

Mandarijn pitvis & andere vissen

De Mandarijn Pitvis is niet bijzonder vijandig tegenover andere vissen, behalve tegenover soortgenoten. Het introduceren van meer Mandarijnen in uw aquarium zal leiden tot geweld en territoriale strijd.

Deze vissen leven vreedzaam zoals de meeste andere soorten en kiezen ervoor om terug te keren naar hun schuilplaats in plaats van te vechten. 

Het zijn allemaal bodembewoners, dus het is een goed idee om ervoor te zorgen dat er niet te veel vergelijkbare bodembewoners zijn om in je aquarium te vissen.

Vuurpijlvissen maken fantastische aquarium vrienden, net als Clownvis (Anemoonvis) en Elacatinus multifasciatus (Green banded goby).

Meer lezen?

Bekijk onze artikelen lijst.

Of ga je direct naar: Algeneters, Aquascaping, Gyppy's, Aquarium decoraties, Voederautomaten.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
picasso clownvis
Picasso Clownvis

Picasso Clownvis

De Picasso Clownvis: Net als een aantal anderen werd ik me voor mijzelf meer bewust van de Clownvis door de wondere wereld van Disney en hun film 'Finding Nemo'. Het zien van de levendige levendige kleuren van Nemo heeft me echt verliefd gemaakt! We hebben deze...

Drijfplantjes aquarium
Drijfplantjes aquarium

Drijfplantjes aquarium

Zijn levende planten goed voor aquarium? Drijfplantjes voor in je aquarium kunnen de dynamiek van je bak totaal veranderen. In feite zijn ze onze top-aanbeveling voor aquarianen die de totale aanblik van hun omgeving willen verbeteren. De reden is duidelijk als je...

Axolotl
Axolotl

Axolotl

De Axolotl: een nieuwe exotische bewoner van jouw aquarium Ben jij op zoek naar een nieuwe aanwinst voor jouw aquarium? Heb je wel genoeg mooie vissen en ben je eens op zoek naar iets anders? Dan is de Axolotl een perfect idee voor jou. Om de bevolking van jouw...

Aquascaping
Aquascaping

Aquascaping

Aquascaping Het is niet moeilijk om aquascaping te leren. Net als elke andere passie kost het tijd, inzet en uitgebreid onderzoek. We zullen proberen de basiskennis van aquascaping in beeld te brengen, van het opstellen van eenvoudige principes en regels voor...

Aquarium boeken
Aquarium boeken

Aquarium boeken

Aquarium boeken Wij hebben een lijst samengesteld van alle boeken die handig kunnen zijn als jij wil beginnen met een Aquarium. In deze boeken kan je uitleg vinden over hoe je kan beginnen met een aquarium, meer leren over de verschillende vissen en uitleg hoe je...

Guppy's
Guppy’s

Guppy’s

Guppy's Guppy's zijn al generaties lang een belangrijk onderdeel in de aquariumhobby. Deze vissen komen oorspronkelijk uit tropische poelen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied en zijn nu verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan soorten. Veel guppy keepers...

Antennebaarsje
Antennebaarsje

Antennebaarsje

Antennebaarsje Het Antennebaarsje, ook wel bekend als de mikrogeophagus ramirezi, is een mooie aanvulling op een rustige gemeenschapstank. In tegenstelling tot veel andere cichlidensoorten is de mikrogeophagus ramirezi een rustig lid van de gemeenschap. Deze vissen...

corydoras paleatus
Corydoras paleatus

Corydoras paleatus

Corydoras paleatus Corydoras paleatus is een kleine, rustige vis die de bodem van je bak schoon kan houden. Een andere gewoonte die ze hebben is om naar hun baasjes te "knipogen"; de ogen kunnen ze heen en weer kantelen zonder hun hoofd te bewegen. Net als andere...

corydoras julii
Julii Corydoras

Julii Corydoras

Corydoras Julii Julii Corys zijn schattige bodembewoners die je tank schoonmaken. Maar elke vis die deze kleine meerval probeert door te slikken, staat voor een pijnlijke verrassing. Deze soort heeft het vermogen om het oog te laten draaien, waardoor het de...

Ancistrus
Ancistrus

Ancistrus

Ancistrus: Er zijn veel soorten Ancistrus, en verschillende zijn prominent aanwezig in de aquariumhobby. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat ze relatief kleiner blijven dan hun neefje, de pleco stomas, meestal maar vijf centimeter in de meeste soorten. Het...

Aikly Webdesign

100% plantaardig premiumvoer voor bodemvissen

Partners waar wij trots op zijn

Koraalwereld
Black Friday 2021Black Friday 2021
Aikly Webdesign