Rainbow Shark

Rainbow shark

Contents

Algemene informatie:

De rainbow shark (regenbooghaai of roodvinhaai) is een straalvinnige vissensoort uit de familie van de eigenlijke karpers.

Aanbevolen tankparameters:

Temperatuur: 23° – 27° C
pH: 6,5 – 7,5 
KH: 10 – 15 dKH
Minimale tankgrootte: 185 liter

Zorgrichtlijnen:

Zorgniveau: Medium
Levensduur: 5-8 jaar
Tankopstelling: Tropisch zoetwater
Dieet: Omnivoor
Sociaal gedrag: licht agressief
Oorsprong: Thailand
Gemiddelde grootte van een volwassene: max 15 cm
Gemiddelde inkoopgrootte: 4, 5 cm

Rainbow Shark

Als je ook maar enigszins op mij lijkt, vraag je je in eerste instantie af hoe de nogal schattig uitziende Regenbooghaai (regenbooghaai van roodvinhaai) een naam heeft gekregen die wordt gedeeld door een woest roofdier uit de diepte? De tweede? Hoe ga je om met de zorg voor deze prachtige jongens en waar je er een kunt krijgen?

Ten eerste is de Regenbooghaai geen lid van de haaienfamilie (chondrichthyes) maar van de cyprinidae-familie die soorten als karper en minnow omvat. Ze hebben het woord haai in hun titel vanwege hun rugvinnen die rechtop staan, ja je raadt het al, als een haai, en vandaar de naam!

Bekend om hun levendige vinnen en donkergekleurde lichamen wordt de Regenbooghaai vaak verward met zijn naaste verwant de Roodstaarthaai. De Roodstaarthaai heeft echter, zoals zijn naam al doet vermoeden, alleen een rode staart, terwijl de Regenbooghaai op al zijn vinnen kleur heeft. Er zijn ook andere subtiele verschillen tussen de twee soorten, wat betekent dat ze moeten worden behandeld en verzorgd, zoals ze zijn, als aparte soorten.

Rainbow shark

Kenmerken

Regenbooghaaien kenmerken en verzorgingsgids
Zoals we al hebben besproken is de Regenbooghaai het meest bekend om zijn prachtige vinkleur, maar het is ook zoveel meer. Ze zijn vol van persoonlijkheid, met inbegrip van een aantal vrij hoge agressie (soms) en ongelooflijk actieve zwemmers voor een bodembewonende soort.

Ze hebben een aantal eisen waaraan ze moeten voldoen om optimaal gezond en gelukkig te blijven en daarom wordt hun zorgniveau als gematigd omschreven. Echter, zolang deze worden verzorgd is de Regenbooghaai een ontwijkende factor om te huisvesten. Hieronder volgen enkele basisvereisten die deze soort nodig zal hebben. In de loop van dit artikel gaan we dieper in op de details.

Kleur en uiterlijk

Kleur en uiterlijk van regenbooghaaien De Regenbooghaai, die tot ongeveer zes centimeter lang wordt, heeft een lange platte buik, een spitse snuit met twee paar weerhaken en een naar beneden draaiende mond. Ze zijn grijs tot zwart van kleur met felrode/oranje vinnen en hebben vrij grote ogen. Over het algemeen heeft het mannetje van de soort de neiging om levendiger van kleur te zijn, terwijl het vrouwtje dikker aangezet is. Dit is echter geen absolute, maar slechts een vuistregel. De kleur kan afhankelijk zijn van het verzorgingsniveau van een Regenbooghaai en zijn algemene welzijn in het aquarium. Ongelukkige Regenbooghaaien hebben de neiging om gestrest te raken en verliezen daarbij kleur. Let op: er is een tweede soort van de Regenbooghaai die bekend staat als de Albino regenbooghaai. Deze soort heeft nog steeds de rood/oranje vinnen die op de standaard worden weergegeven, maar is wit, in plaats van zwart/grijs van lichaamskleur. Hij heeft ook het kenmerkende roze oog van andere albino-soorten en is een zeldzamere vondst dan de standaard gekleurde regenbooghaai.

Rainbow shark oorsprong

Regenbooghaaien leven van nature in de warme rivieren van Zuidoost-Azië. Ze komen voor in landen als Thailand in de Mekong, Chao Phraya, Xe Bangfai en Maeklong. Hier bevinden ze zich in de buurt van de rivierbodem in het zanderige substraat. De Regenbooghaai, die een eenzame levenswijze heeft, tolereert tijdens het broeden alleen de aanwezigheid van anderen van hun soort. Dit gebeurt meestal in de maanden oktober en november, afhankelijk van het klimaat. Het broeden wordt bepaald door het seizoen, de lengte van de dag en de temperatuur. Een ander aspect van het leven van de regenbooghaai dat wordt bepaald door het seizoen is de migratie. Tijdens het overstromingsseizoen trekt deze soort naar de nattere gebieden en trekt zich dan terug in de droge periode met de rivier. De populaties van de Regenbooghaai worden door de IUCN Rode Lijst in de gaten gehouden zoals ze de laatste jaren zijn afgenomen. Voedselrijke Regenbooghaaien in hun natuurlijke leefomgeving zijn omnivoren die zich voeden met rottende planten, algen, insectenlarven, zoöplankton en kleine brokjes vlees die ze vinden. Als bodembewoners hebben ze hun voedsel nodig om te zinken, zodat ze er op de zandbodem van de rivier naar kunnen rommelen.

Regenbooghaai onderhoudsgids

Wat betreft de verzorging zou het waarschijnlijk verstandig zijn om eerst de kwestie van het houden van slechts één Regenbooghaai per aquarium aan te pakken. Dit is, zoals eerder uitgelegd, te wijten aan hun agressieve karakter ten opzichte van elkaar. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel en het is heel goed mogelijk om er meerdere bij elkaar te houden, waarbij vijf het magische getal is.

Om meerdere Regenbooghaaien bij elkaar te houden, zou je ze veel ruimte moeten geven waar ze hun eigen territorium kunnen bouwen dat niet gestoord zou worden. Hiervoor zou een aquarium van ten minste 1,5m lang nodig zijn met een waterinhoud van 125 liter of 463 liter. Als u dit niet kunt doen, overweeg dan niet eens om er meer dan één te houden.

Nu we de aantallen regenbooghaaien hebben bedekt om ze te houden, moeten we kijken naar het leefgebied dat ze nodig hebben en hoe we ze kunnen voorzien. Zoals gezegd komt deze soort van nature voor in stromende warme rivieren waar het substraat zacht en zanderig is. Het is niet moeilijk om dit in huis te kopiëren, omdat veel gemeenschapsaquariums al op deze manier zijn ingericht.

De grootte van het aquarium voor een Regenbooghaai moet 200 liter zijn. Luchtpompen en luchtstenen worden ook verwelkomd door deze soort die genieten van een goede waterstroom om hen heen.

Het substraat moet zanderig zijn of op zijn minst fijn grind. Dit zal ervoor zorgen dat de Regenbooghaai twee paar barbelen en de mond niet worden beschadigd als ze door het zand ziften. 

De kwaliteit van het water is voor de Regenbooghaai net zo belangrijk als voor elke andere vissoort om ziekte en aandoeningen te voorkomen. De aanbevolen pH-waarde voor een Rainbow haaienaquarium is 6,5 – 7,5 en de KH moet tussen 10 en 15 liggen. De watertemperatuur moet ergens tussen 22 – 26℃ liggen, wat een vrij gebruikelijke temperatuur is voor gezelschapsaquariums.

Decoratieve, dichte vegetatie, planten, drijfhout, grotten, tunnels en schuilplaatsen zijn allemaal van belang. Dit is om de Regenbooghaai in staat te stellen een territorium te bouwen dat hij zich veilig zal voelen binnen het verlagen van de kans op agressie. Verstopplaatsen zijn van het grootste belang wanneer de Regenbooghaai jong is, net als wanneer het verstoppen van jonge dieren hun favoriete bezigheid is. Pas als ze volwassen zijn, zullen ze moediger worden, zich regelmatig in hun omgeving wagen en hun agressie ontwikkelen.

Wat betreft de verlichting en het houden van uw Rainbow in uw aquarium is er niets bijzonders nodig. Deze soort is gelukkig onder de meeste standaard verlichtingssystemen en is niet geneigd om te springen, dus een standaard deksel zou ook moeten volstaan. Het kan echter verstandig zijn om uw Rainbow haai als nieuwe aanwinst voor uw aquarium in de gaten te houden.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
picasso clownvis
Picasso Clownvis

Picasso Clownvis

De Picasso Clownvis: Net als een aantal anderen werd ik me voor mijzelf meer bewust van de Clownvis door de wondere wereld van Disney en hun film 'Finding Nemo'. Het zien van de levendige levendige kleuren van Nemo heeft me echt verliefd gemaakt! We hebben deze...

Drijfplantjes aquarium
Drijfplantjes aquarium

Drijfplantjes aquarium

Zijn levende planten goed voor aquarium? Drijfplantjes voor in je aquarium kunnen de dynamiek van je bak totaal veranderen. In feite zijn ze onze top-aanbeveling voor aquarianen die de totale aanblik van hun omgeving willen verbeteren. De reden is duidelijk als je...

Axolotl
Axolotl

Axolotl

De Axolotl: een nieuwe exotische bewoner van jouw aquarium Ben jij op zoek naar een nieuwe aanwinst voor jouw aquarium? Heb je wel genoeg mooie vissen en ben je eens op zoek naar iets anders? Dan is de Axolotl een perfect idee voor jou. Om de bevolking van jouw...

Aquascaping
Aquascaping

Aquascaping

Aquascaping Het is niet moeilijk om aquascaping te leren. Net als elke andere passie kost het tijd, inzet en uitgebreid onderzoek. We zullen proberen de basiskennis van aquascaping in beeld te brengen, van het opstellen van eenvoudige principes en regels voor...

Aquarium boeken
Aquarium boeken

Aquarium boeken

Aquarium boeken Wij hebben een lijst samengesteld van alle boeken die handig kunnen zijn als jij wil beginnen met een Aquarium. In deze boeken kan je uitleg vinden over hoe je kan beginnen met een aquarium, meer leren over de verschillende vissen en uitleg hoe je...

Guppy's
Guppy’s

Guppy’s

Guppy's Guppy's zijn al generaties lang een belangrijk onderdeel in de aquariumhobby. Deze vissen komen oorspronkelijk uit tropische poelen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied en zijn nu verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan soorten. Veel guppy keepers...

Antennebaarsje
Antennebaarsje

Antennebaarsje

Antennebaarsje Het Antennebaarsje, ook wel bekend als de mikrogeophagus ramirezi, is een mooie aanvulling op een rustige gemeenschapstank. In tegenstelling tot veel andere cichlidensoorten is de mikrogeophagus ramirezi een rustig lid van de gemeenschap. Deze vissen...

corydoras paleatus
Corydoras paleatus

Corydoras paleatus

Corydoras paleatus Corydoras paleatus is een kleine, rustige vis die de bodem van je bak schoon kan houden. Een andere gewoonte die ze hebben is om naar hun baasjes te "knipogen"; de ogen kunnen ze heen en weer kantelen zonder hun hoofd te bewegen. Net als andere...

corydoras julii
Julii Corydoras

Julii Corydoras

Corydoras Julii Julii Corys zijn schattige bodembewoners die je tank schoonmaken. Maar elke vis die deze kleine meerval probeert door te slikken, staat voor een pijnlijke verrassing. Deze soort heeft het vermogen om het oog te laten draaien, waardoor het de...

Ancistrus
Ancistrus

Ancistrus

Ancistrus: Er zijn veel soorten Ancistrus, en verschillende zijn prominent aanwezig in de aquariumhobby. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat ze relatief kleiner blijven dan hun neefje, de pleco stomas, meestal maar vijf centimeter in de meeste soorten. Het...

Aikly Webdesign

100% plantaardig premiumvoer voor bodemvissen

Partners waar wij trots op zijn

Koraalwereld
Black Friday 2021Black Friday 2021
Aikly Webdesign