Contents
Guppy’s
Guppy’s zijn al generaties lang een belangrijk onderdeel in de aquariumhobby. Deze vissen komen oorspronkelijk uit tropische poelen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied en zijn nu verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan soorten. Veel guppy keepers beginnen misschien met slechts één vis, maar omdat ze levende dragers zijn met langdurige spermaopslag, kan het zijn dat je al snel een volle bak hebt.
Aanbevolen tankparameters
Temperatuur:
20°-26° C
Ph:
6.5-8.0
Minimale tankgrootte:
minimaal 45 liter
Tankopstelling:
Zoetwater
Zorgrichtlijnen
Zorgniveau:
Makkelijk
Geschikt als eerste vis:
Ja
Kosten:
€2 - €5,50
Levensduur:
2-3 jaar
Dieet:
Omnivore
Sociaal gedrag:
Rustig
Oorsprong:
Zuid amerika
Gemiddelde grootte volwassen vis:
5 cm
Gemiddelde inkoopgrootte:
3 cm
Oorsprong
De guppy is al vele generaties lang in gevangenschap gefokt, maar kwam oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Ze zijn vernoemd naar de dominee Thomas Guppy, die deze vissen oorspronkelijk in Trinidad identificeerde. Honderden verschillende guppy’s zijn te vinden in heel Zuid-Amerika, waaronder Brazilië en Venezuela, en in het Caribisch gebied, waaronder Barbados, Trinidad en Tobago.
Kleuren en markeringen
Er zijn talloze soorten guppies in kleur. Mannetjes hebben meestal een levendigere kleur dan vrouwtjes. Afhankelijk van de variëteit hebben sommige guppies korte, ronde staarten, sommige “V”-vormige staarten, en andere kunnen een langwerpige staart hebben die de helft van hun lichaamslengte beslaat. Staartvinnen kunnen een gemarmerd of gestreept uiterlijk hebben, of de vissen kunnen één of twee kleuren hebben. Ongeacht de kleurencombinatie waar je van kunt dromen, is er waarschijnlijk een perfecte guppy voor je.
Veel websites en sommige dierenwinkels bieden “selecte” of “unieke” rassen aan die nergens anders te vinden zijn. Deze rassen zijn vaak het resultaat van ernstige inteelt en resulteren in vissen met een gecompromitteerde immuunfunctie en een kortere levensduur. Probeer je te houden aan mainstream variëteiten met gevestigde lijnen. Als je uiteindelijk twee verschillende soorten kweekt, zou je verbaasd kunnen zijn hoe de variaties zich vermengen.
De Aquariumvrienden
Guppy’s zijn vreedzame, makkelijke gemeenschapsvissen en spelen goed met een mix van vissoorten. Misschien wil je ze wel houden met soortgelijke levendbarende vissen, zoals mollies. Andere goede vistankmaten zijn kleine visjes zoals neontetra’s of zebravisjes. Houd er rekening mee dat alle kleintjes die door actieve guppy vrouwtjes worden voortgebracht, kunnen worden gegeten voor andere vissen in het aquarium.
Omgeving en Verzorging
Guppies zijn geweldige beginnersvissen. Ze zijn makkelijk in leven te houden en kunnen sommige fouten van de beginners tolereren. Een grotere bakmaat is aan te bevelen omdat de guppy’s zeer actieve vissen zijn. Ze gedijen in een bak met planten en zachte decoratie artikelen.
Om te voorkomen dat je populatie explodeert, is het sterk aanbevolen om mannetjes en vrouwtjes in aparte bakken van elkaar te scheiden. Guppy vrouwtjes kunnen sperma opslaan voor meerdere paaiperiodes, zelfs na de scheiding. Tankverdelers zijn prima als tijdelijke oplossing, maar veel van deze dunne, plastic verdelers zijn meestal niet genoeg om de vissen gescheiden te houden. Twee aparte bakken houden het ongewenste kuitschieten op nul.
Dieet en Voeding
Guppies zijn omnivoren. Hoewel guppies klein van formaat zijn, zijn pellet diëten, die micropellets worden genoemd, de beste keuze omdat ze hun voeding langer vasthouden dan vlokken. Je bent welkom om supplementen toe te voegen, zoals diepvriesvoedsel en groenten, maar niet meer dan één of twee keer per week. Het volledige pelletdieet is het meest geschikt voor de meeste vissoorten.
Afhankelijk van de temperatuur van je bak en andere bakbewoners mag je je vissen één of twee keer per dag voeren. Begin altijd met een klein beetje voer, en als alles is opgegeten, voeg dan een beetje meer toe. Herhaal dit voor een paar minuten en gebruik deze tijd om al je vissen te controleren. Voedertijd is een goed moment om te zien of een van je vissen zich vreemd of ziek gedraagt.
Geslachtsverschil
Er zijn een paar verschillen die je onder de knie moet krijgen om je mannelijke en vrouwelijke bevolking gescheiden te houden. Mannetjes hebben de neiging om kleiner en levendiger te zijn. Vrouwtjes hebben meestal een bruine kleur en zijn groter en ronder.
De anaalvin van het mannetje is meestal langer op de bodem van de vis en loopt taps toe tot een punt. De anaalvin van het vrouwtje is driehoekig van vorm.
Kweken
Veel beginnende hobbyisten beginnen met slechts één vrouwelijke guppy en hebben ineens een zwerm. Omdat vrouwelijke guppy’s sperma kunnen opslaan, is er maar één paaitje nodig om een paar generaties te laten voortkomen. Om te voorkomen dat dit gebeurt, is het altijd het beste om mannelijke en vrouwelijke guppy’s te verdelen.
Guppies zijn levende dragers, dus het vrouwtje zal 50-100 zaadjes per keer ter wereld brengen. Vaak worden de pasgeboren vissen gegeten door andere vissen in de bak, dus als je een vis wilt redden, bewaar ze dan in een aparte bak of kweekbak.
Na het kweken van vele generaties van dezelfde populatie kun je een toename zien van het aantal vissen met aangeboren afwijkingen, zoals kromme stekels of een verkorte levensduur. Inteelt is gebruikelijk in geïsoleerde systemen van vissen met een eenvoudige oplossing: voeg meer diversiteit toe! Veel hobbyisten zullen ervoor kiezen om vis te ruilen met een collega guppy keeper, of je kunt nieuwe vissen kopen om toe te voegen zodra de quarantaine is opgeheven.
Meer lezen?
Bekijk onze artikelen lijst.
Of ga je direct naar: Algeneters, Aquascaping, Gyppy's, Aquarium decoraties, Voederautomaten.